Теми статей
Обрати теми

Щодо оприбуткування та використання готівки, що надходить через РРО

Редакція ПБО
Лист від 25.05.2007 р. № 11-110/2058-5398

Щодо оприбуткування та використання готівки, що надходить через РРО

 

Лист Національного банку України від 25.05.2007 р. № 11-110/2058-5398

 

Національний банк України розглянув лист Державної податкової адміністрації України від 11.05.2007 р. № 5845-15/23-7016 щодо надання роз’яснень з питань оприбуткування готівки і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (із змінами) (далі — Положення), уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) або використанням розрахункової книжки (далі — РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК).

Суми готівки, що оприбутковуються, мають відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.

Згідно з пунктом 4.1 Положення для забезпечення здійснення розрахунків готівкою підприємства повинні мати касу (приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків), а усі надходження і видачу готівки в національній валюті відображати у касовій книзі (пункт 4.2 Положення).

Таким чином, вважаємо, що

оприбуткуванням готівки в касі підприємства, яке проводить готівкові розрахунки із застосуванням РРО (використання РК), є здійснення обліку такої готівки у книзі обліку розрахункових операцій (на підставі фіскальних звітних чеків РРО або даних РК) та відображення надходження цієї готівки у касовій книзі підприємства.

Щодо питання правомірності використання суб’єктом підприємництва готівкових коштів, вилучених зі скриньки РРО операцією «службова видача», на господарські потреби або переміщення готівки з касової скриньки (місця проведення розрахунків) до іншого місця зберігання (без їх використання на господарські потреби) без оприбуткування таких готівкових коштів у книзі обліку розрахункових операцій слід зазначити наступне.

Вимогами Положення (пункт 2.9)

передбачена можливість використання підприємством готівкової виручки (готівки) для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування (у тому числі на господарські потреби). Готівка, що надходить через РРО протягом дня, також може бути використана підприємством на господарські потреби. Вилучення таких готівкових коштів зі скриньки РРО відповідно до пункту 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р. № 614, може бути здійснено операцією «службова видача», яка застосовується для реєстрації через РРО видачі готівки, не пов’язаної з розрахунковими операціями з покупцями. На суму готівки (вилученої скриньки РРО операцією «службова видача»), яка буде використана підприємством на господарські потреби, має бути виписаний видатковий касовий ордер (з реєстрацією його в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів) та зроблений відповідний запис у касовій книзі підприємства.

Одночасно повідомляємо, що нормативно-правові акти щодо порядку застосування РРО, визначення форми та порядку ведення книг обліку розрахункових операцій (у тому числі відображення в ній операції «службова видача») розробляє та супроводжує Державна податкова адміністрація України, і надання роз’яснень із зазначених вище питань не відноситься до компетенції Національного банку України*.

* Див. також матеріал на с. 21.

Прим. ред.

Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу О. Толстой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі