Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування страхових внесків на суму заробітної плати поновленому на роботі працівнику

Редакція ПБО
Лист від 13.04.2007 р. № 68-07-4

Щодо нарахування страхових внесків на суму заробітної плати поновленому на роботі працівнику

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 13.04.2007 р. № 68-07-4

(витяг)

 

<...>

Відповідно до статті 235 Кодексу законів про працю України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Відповідно до частини третьої статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» розміри страхових внесків страхувальників обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

У разі, коли страхувальник сплачує працівнику, який поновлений на роботі за рішенням суду, суму заробітної плати за час вимушеного прогулу, він здійснює нарахування страхових внесків до Фонду в тому місяці, у якому були здійснені нарахування цієї зарплати.

Враховуючи те, що обмеження виплат максимальною величиною, на які нараховуються страхові внески, здійснюється за кожний місяць окремо,

страхові внески до Фонду нараховуються порізно за кожний місяць періоду вимушеного прогулу виходячи з граничної суми заробітної плати, встановленої законодавством у цих місяцях.

Це пов’язано з тим, що при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат відповідно до пункту 9 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266, до середньої заробітної плати (доходу) включається заробітна плата (дохід)

у межах максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу) та оподатковуваного доходу (прибутку), з яких сплачуються страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У разі, коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або що провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу.

У разі поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави (незаконно переведений на іншу роботу) з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в заробітній платі за час виконання нижчеоплачуваної роботи), середня заробітна плата обчислюється виходячи із сум, що припадають на місяці розрахункового періоду.

При здійсненні страхувальником у звітному періоді 2007 року нарахування та виплати заробітної плати за час вимушеного прогулу за період з березня по жовтень 2006 року сума нарахованих страхових внесків до Фонду на зазначену зарплату відображається у рядку 5 «Донараховане при прийнятті звітності» розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Це пов’язано з недопущенням викривлення показника «Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески» та, як наслідок, показника «Фонд оплати праці» цієї розрахункової відомості, який використовується для розрахунку страхових тарифів на наступний рік.

Щодо розміру страхових тарифів, за якими нараховуються страхові внески до Фонду, то страхувальник повинен

використовувати той розмір страхового тарифу, який діяв у періоді, за який виплачується заробітна плата, у Вашому випадку — в березні — жовтні 2006 року*.

* Див. також матеріал на с. 24.

Прим. ред.

Заступник директора В. Іванкевич

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі