Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Перевищення граничного обсягу виручки після подання заяви про видачу свідоцтва позбавляє права розпочати роботу за спрощеною системою

Редакція ПБО
Стаття

Перевищення граничного обсягу виручки після подання заяви про видачу свідоцтва позбавляє права розпочати роботу за спрощеною системою

 

Юридична особа відповідно до Порядку видачі свідоцтва про право сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою подала 12 грудня 2007 року до органу державної податкової служби за місцем своєї державної реєстрації заяву про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку. Проте 28 грудня 2007 року ця особа за уточненими даними обліку (при проведенні інвентаризації) з’ясувала, що обсяг отриманої особою виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за 2007 рік перевищив 1 млн грн. Термін подання заяви про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, визначений п. 8 зазначеного Порядку (не пізніше ніж за 15 днів до закінчення четвертого кварталу 2007 року — тобто до 17 грудня), виявився пропущеним.

Чи буде вважатися така особа суб’єктом спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності з 1 січня 2008 року?

 

Відповідно до ст. 1 Указу Президента України від 28 червня 1999 року № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (далі — Указ)

спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для суб’єктів малого підприємництва, відповідні критерії визначення яких установлено цією ж статтею Указу.

Таким чином, зазначена юридична особа, що фактично не відповідає установленим Указом критеріям щодо суб’єктів малого підприємництва, які відносяться до царини регулювання цього Указу, не може вважатися з 1 січня 2008 року суб’єктом спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Тобто за звітні періоди, що починаються з 1 січня 2008 року, зазначена юридична особа повинна нараховувати та сплачувати відповідні податки (збори, обов’язкові платежі), передбачені Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-ХII, зі змінами та доповненнями,

на загальних підставах та подавати податкові декларації згідно із законодавством.

У разі, якщо особа отримала Свідоцтво про право сплати єдиного податку, воно терміново має бути повернено до органу державної податкової служби, який його видав, з відповідними письмовими поясненнями.

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА, директор департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі