Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Коли слід подавати заяву про відмову від застосування податкової соціальної пільги

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Коли слід подавати заяву про відмову від застосування податкової соціальної пільги

 

Плануємо прийняти на роботу працівника, якого зареєстровано приватним підприємцем, і студента інституту з денною формою навчання. Чи треба вимагати від них подання заяви про відмову від застосування податкової соціальної пільги за встановленою законодавством формою?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. «е» і абзацу дев’ятого п.п. 6.3.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) податкова соціальна пільга (далі — ПСП) не може застосовуватися ні до доходів самозайнятої особи у вигляді заробітної плати, ні до її доходів від підприємницької діяльності.

До самозайнятих осіб, зокрема, належить також платник податку, який є суб’єктом підприємницької діяльності (

п. 1.19 Закону № 889). При цьому не має значення результат здійснення підприємницької діяльності (прибуток, збиток). Важливий факт реєстрації фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності (див. листи ДПАУ від 21.05.2007 р. № 6194/5/17-0716 і від 24.09.2004 р. № 8461/6/17-3116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 96).

Отже, платник податків, зареєстрований як приватний підприємець, при працевлаштуванні

не може претендувати на застосування ПСП до заробітної плати, яку він буде одержувати.

Щодо працівників - студентів, то відповідно до

п.п. «б» п.п. 6.3.3 Закону № 889 ПСП не може застосовуватися до заробітної плати студента, якщо він одержує стипендію, яка виплачується з бюджету.

Якщо ж працівник - студент не одержує стипендії з бюджету і його дохід у вигляді заробітної плати не перевищує граничного розміру доходу
(у 2007 році — 740 грн.), то він може претендувати на підвищений розмір ПСП (300 грн.) на підставі

п.п. «е» п.п. 6.1.2 Закону № 889. Такий працівник має подати заяву про застосування ПСП і довідку з навчального закладу, що він дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не одержує стипендії з бюджету.

У загальному випадку ПСП починає застосовуватися до заробітної плати

з дня отримання роботодавцем від працівника заяви про застосування ПСП (п.п. 6.3.2 Закону № 889, п. 4 Порядку подання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035 (далі — Порядок № 2035)). До моменту отримання зазначеної заяви ПСП не застосовується навіть у тому випадку, коли працівник має право на її застосування.

Отже, при прийнятті на роботу працівникам, які не мають права на застосування ПСП, зокрема, підприємцям та студентам, які одержують стипендію з бюджету, достатньо

не подавати заяви про застосування ПСП.

Слід зазначити, що можлива й інша ситуація:

умови, при настанні яких Законом № 889 заборонено застосовувати ПСП, виникають не до працевлаштування на підприємство, а під час трудової діяльності працівника. Припустимо, працівник підприємства, який при працевлаштуванні подавав заяву про застосування ПСП, на підставі якої до його заробітної плати законно застосовується ПСП, зареєструвався приватним підприємцем або ж працівник у процесі трудової діяльності вступає до інституту і одержує стипендію з бюджету.

За таких обставин він втрачає право на застосування ПСП до заробітної плати. Зауважимо, що

Закон № 889 не зобов’язує платника податків у цих ситуаціях подавати заяву про відмову від застосування ПСП.

Разом з тим згідно з

п.п. 6.3.4 Закону № 889 відповідальність за порушення норм п.п. 6.3.3 того ж Закону лежить на самому працівнику: платник податків втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому було таке порушення, і закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП поновлюється. Відновити право на застосування ПСП платник податків може, подавши заяву про відмову від ПСП роботодавцю, на підставі якої роботодавець розраховує і утримує відповідну суму недоплати податку з доходів та штраф у розмірі 100 відсотків суми такої недоплати. Отже, у цій ситуації, на нашу думку, в інтересах самих платників податків своєчасно подати роботодавцю заяву про відмову від застосування ПСП.

Ольга Маханько, Катерина Скрипкіна,
економісти-аналітики

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі