Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податковий облік поворотної фінансової допомоги при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий облік поворотної фінансової допомоги при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну

 

Підприємство — платник єдиного податку у IV кварталі 2007 року отримало поворотну фінансову допомогу від неплатника податку на прибуток та від платника податку на прибуток. За умовами договорів фінансову допомогу необхідно повернути у II кварталі 2008 року. Як отримання та повернення фінансової допомоги відобразяться в податковому обліку підприємства, якщо з 01.01.2008 р. воно переходить на загальну систему оподаткування?

(м. Харків)

 

Поворотна фінансова допомога, отримана підприємством, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, не підлягає обкладенню податком на прибуток і ось чому.

Згідно з

Указом Президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746) базою обкладення єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). У свою чергу, виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (п. 1 Указу № 746).

Оскільки поворотна фінансова допомога не є виручкою від реалізації (відсутній перехід права власності), сума поворотної допомоги

не включається до бази обкладення єдиним податком.

Звертаємо увагу: податківці наполягають на обкладенні поворотної фінансової допомоги єдиним податком, аргументуючи це тим, що вона відноситься до позареалізаційних доходів (

лист ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/15-1317, консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 1—2, с. 89, 2006, № 7, с. 50, № 14, с. 32).

Проте з

Порядку ведення книги обліку доходів і витрат суб’єктів малого підприємництва, затвердженого наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, випливає, що позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації включають суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та до каси від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої закінчився строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не оподатковувалися у джерела виплати відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Як бачимо, тут немає згадки про поворотну фінансову допомогу. До того ж не всі позареалізаційні доходи (графа

5 Книги обліку доходів і витрат) потрапляють до бази обкладення єдиним податком (графа 4 Розрахунку сплати єдиного податку суб’єкта малого підприємництва, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98), а тільки ті, які відповідають нормам Указу № 746.

Позицію щодо

необкладення єдиним податком поворотної фінансової допомоги підтримує й Держпідприємництва, про що свідчать листи від 12.12.2006 р. № 8939, від 13.09.2006 р. № 6645 //«Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 92, від 28.09.2004 р. № 6634.

З 1 січня 2008 року підприємство переходить на

загальну систему оподаткування. У зв’язку з цим виникає запитання, як поворотна фінансова допомога, отримана як від неплатника податку на прибуток, так і від платника такого податку, відобразиться в податковому обліку підприємства?

Щодо поворотної фінансової допомоги, отриманої від

неплатника податку на прибуток, можна зазначити, що норми третього абзацу п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток до неї не застосовуються . Пояснюється це тим, що зазначені норми працюють тільки в ситуації, коли отримання та неповернення фінансової допомоги відбувається в тому самому звітному періоді. У ситуації, що розглядається, поворотну фінансову допомогу отримано у IV кварталі 2007 року (у періоді перебування на спрощеній системі оподаткування), а це означає, що періоди її отримання та неповернення не збігаються.

Отже, у підприємства щодо такої допомоги немає ні валових доходів у І кварталі 2007 року (періоді переходу на загальну систему оподаткування), ні валових витрат у II кварталі 2007 року (періоді її повернення). Бухгалтер зобов’язаний збільшити валові доходи тільки

в тому випадку, якщо допомогу не буде повернено після закінчення строку позовної давності, тоді поворотна фінансова допомога перетвориться на безповоротну.

Зовсім інша ситуація складається з фінансовою допомогою, отриманою від звичайного платника податку на прибуток. Згідно з

останнім абзацом п.п. 1.22.1 та другим абзацом п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток одержувач поворотної фінансової допомоги від такого позичальника має збільшувати свої валові доходи на суму умовно нарахованих процентів незалежно від того, коли таку допомогу було отримано.

Базою для нарахування процентів є сума поворотної фінансової допомоги, що залишилася неповерненою на кінець звітного періоду. Розмір процентів визначається виходячи з облікової ставки НБУ, розрахованої за кожний день фактичного використання такої поворотної допомоги в періоді перебування на загальній системі оподаткування. Інакше кажучи, проценти нараховуються з першого дня отримання допомоги і до останнього дня звітного періоду.

Умовно нараховані проценти не перераховуються особі, яка надала фінансову допомогу, і не відображаються в бухгалтерському обліку підприємства (

лист Мінфіну від 14.11.2003 р. № 31-04200-30-25/5432 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 100).

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі