Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Витрати на відрядження при здійсненні проектно-вишукувальних робіт

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрати на відрядження при здійсненні проектно-вишукувальних робіт

 

Основним видом діяльності підприємства є виконання проектно-вишукувальних робіт. Оскільки необхідною умовою здійснення таких робіт є виїзд фахівця на місце, працівники підприємства часто направляються у відрядження. Витрати на відрядження збільшують вартість робіт за договором.

Чи відносяться витрати на відрядження до накладних витрат, які включається до собівартості проектної продукції?

Чи збільшують такі витрати базу для обкладення ПДВ?

(м. Харків)

 

Насамперед розберемося з поняттям накладних витрат. Цей термін сьогодні не використовується в бухгалтерському законодавстві, ним оперують при складанні кошторисів, формуванні договірної вартості, визначенні показників, що використовуються в управлінському обліку. Традиційно під накладними витратами розуміють ті витрати, які не можна прямо пов’язати з конкретним об’єктом. Інакше кажучи, у термінології

положень (стандартів) бухгалтерського обліку ці витрати можуть бути як загальновиробничими, так і адміністративними. Залежно від цього вони або братимуть участь у формуванні собівартості, або ні.

Щоб зрозуміти місце накладних витрат у собівартості робіт з позиції

положень (стандартів) бухгалтерського обліку, звернемося до Методичних рекомендацій з формування собівартості проектно-вишукувальних робіт з урахуванням вимог положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених наказом Держбуду України від 29.03.2002 р. № 64 (далі — Методрекомендації).

Проаналізувавши норми цього документа, доходимо висновку, що витрати на відрядження можуть бути:

прямими. До них належать витрати на відрядження працівників, які безпосередньо беруть участь у проектно-вишукувальних роботах конкретного об’єкта (п. 2 розділу V Методрекомендацій). Такі витрати збільшують виробничу собівартість проектних робіт;

загальновиробничими. До них належать витрати на відрядження працівників загальновиробничого персоналу (п. 6 додатка 1 Методрекомендацій). Одна частина загальновиробничих витрат (змінні та постійні розподілені) включається до виробничої собівартість робіт, а інша (нерозподілені постійні) — до собівартості реалізованих робіт звітного періоду;

адміністративними. Вони включають витрати на службові відрядження працівників апарату управління проектної організації та працівників, зайнятих господарським обслуговуванням (п. 3 додатка 3 Методрекомендацій). Адміністративні витрати не збільшують собівартості реалізованої продукції і відносяться на витрати періоду.

У

бухгалтерському обліку витрати на відрядження, які включаються до виробничої собівартості проектних робіт, відображаються на рахунку 23 «Виробництво», а потім списуються на рахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Витрати на відрядження працівників

загальновиробничого персоналу обліковуються на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», звідки відповідно до розподілу загальновиробничих витрат списуються в дебет рахунка 23 «Виробництво» та рахунка 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Витрати на відрядження працівників адміністративно-управлінського персоналу збираються на рахунку 92 «Адміністративні витрати». У кінці звітного періоду вони списуються на рахунок 791 «Результати операційної діяльності».

А тепер перейдемо до запитання, пов’язаного з нарахуванням ПДВ. Відповідно до

п.п. 3.1.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податків з поставки товарів та послуг (а «поставка робіт» потрапляє під визначення терміна «поставка послуг»), місце надання яких знаходиться на митній території України.

База оподаткування операцій з поставки товарів (

послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайних цін з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), відповідно до законів України з питань оподаткування (за винятком ПДВ, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку, які включаються до ціни товарів (послуг)). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних та нематеріальних активів, які передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг) (п. 4.1 Закону про ПДВ).

Як ми щойно з’ясували, витрати на відрядження працівників, які безпосередньо зайняті проектно-вишукувальними роботами, а також працівників загальновиробничого персоналу входять до собівартості таких робіт. Витрати на відрядження адміністративного персоналу хоча і не включаються до собівартості проектних робіт, все ж таки збільшують їх вартість за договором (

лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Щодо визначення вартості проектно-вишукувальних робіт» від 30.08.2007 р. № 7/8-444). Виходячи з цього, можна зробити висновок, що витрати на відрядження збільшать базу нарахування ПДВ.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі