Теми статей
Обрати теми

Щодо подання нової форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої)

Редакція ПБО
Лист від 30.11.2007 р. № 11932/6/16-1116

Щодо подання нової форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої)

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.11.2007 р. № 11932/6/16-1116

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> стосовно форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої) та повідомляє.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 20.08.2007 р. № 498 «Про внесення змін до наказу ДПА України від 30.05.97 р. № 166» внесено зміни до Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 166.

На відміну від раніше діючої нова форма розрахунку коригування конкретизує показники в разі проведення коригування відповідно до Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість». При зміні суми компенсації поставлених товарів (послуг) для коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту за наявності таких підстав передбачені колонки 2 — 7.

Заповнення такого Розрахунку платниками податку, що мають право подавати Розрахунок коригування сум ПДВ до декларації з податку на додану вартість (скороченої), спрощує процедуру проведення документальних невиїзних перевірок податковими органами достовірності нарахування бюджетного відшкодування та відповідно зменшує кількість невиправданого втручання податкових органів в діяльність суб’єктів господарювання (позапланових виїзних перевірок), а тому нова форма Розрахунку є більш досконалою та зручною.

Враховуючи вищезазначене, а також те, що Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації та Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої) мають однакову форму і передбачають внесення змін до рядків 8 та 16 податкової декларації,

платники податку, що мають право подавати декларацію з податку на додану вартість (скорочену), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість повинні подавати Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації за новою формою, викладеною в редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 20.08.2007 р. № 498.

Заступник голови М. Романів



коментар редакції

Розрахунок коригування до декларації з ПДВ за новою формою потрібно подавати і до скороченої декларації

У цьому листі податківці стверджують, що в разі заповнення рядків 8 і 16

скороченої декларації з ПДВ платник податків зобов’язаний подати Розрахунок коригування до декларації з ПДВ за новою формою. З таким твердженням ми не можемо погодитися.

Річ у тім, що дві форми декларації — для звичайних платників ПДВ (назвемо її «повна» форма) і для підприємств, що переробляють сільськогосподарську продукцію, а також сільгоспвиробників (скорочена форма), —

затверджено різними нормативно-правовими актами. Перша — наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, друга — наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499. І найголовніше, що Розрахунки коригувань, які слід подавати при заповненні рядків 8 і 16 до цих декларацій, також затверджено цими різними наказами. Більше того, Розрахунок, який є додатком до скороченої декларації, навіть не пронумеровано цифрою 1, оскільки це зроблено для звичайних платників податку.

А наказом ДПАУ від 20.08.2007 р. № 498 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 76) унесено зміни тільки до наказу ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, тобто до того наказу, який затвердив форму декларації з ПДВ для звичайних платників ПДВ. Інакше кажучи,

недавні зміни форми Розрахунку коригування стосувалися тільки «повної» декларації з ПДВ. Тому твердження ДПАУ, що наводиться в цьому листі, юридично не витримує жодної критики .

Не виключено, що при затвердженні нової форми додатка 1 до повної декларації з ПДВ податківці просто забули внести аналогічні зміни до скороченої декларації. Проте це зовсім не дає підстави впроваджувати такі зміни

листом. Інша справа, що далеко не всі платники податків готові спорити з податківцями щодо такої дрібниці, тому їм краще погодитися з думкою податківців та подавати за новою формою додаток і до скороченої декларації. І тут платник податків неминуче зіткнеться з такою технічною проблемою: у назві цього Розрахунку ніде не фігуруватиме, що цей додаток подано до скороченої декларації. За наявною інформацією ДПАУ підготовлено податкове роз’яснення для всіх платників та вимогу про дописування в назві Розрахунку слова «(скороченої)» не передбачено.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі