Теми статей
Обрати теми

Повернення грошових коштів в 1С

Відповідь на запитання

Повернення грошових коштів в 1С

  

Як в 1C:Підприємство 7.7 конфігурації «Бухгалтерський облік для України» відобразити факт повернення грошей нам від постачальника, щоб у результаті сторнувалися валові витрати та ПДВ?

 

Факт повернення грошей від постачальника можна відобразити двома способами, усе залежить від вибраного виду взаєморозрахунків (готівковий або безготівковий). При безготівкових розрахунках повернення грошей від постачальника відображається за допомогою документа «

Банковская выписка». Для цього виберіть у головному меню програми «Документы», пункт «Банк», а в ньому — «Банковская выписка». Після цього заповніть документ так: у графі «+/-» установіть значення «+», оскільки ми відображаємо надходження грошей на свій розрахунковий рахунок. Як рахунок контрагента необхідно зазначити — рахунок взаєморозрахунків з постачальником. У наступній графі «Д/Р» — ознака доходу, витрати — виберіть значення «-», тобто витрата.

Наступна важлива графа — «

Указ. отгр.?». Якщо в цій графі стоїть «Нет» і зазначено суму попередньої першої події з усією сумою попереднього платежу, слід установити «Указать отгрузку» в «Да» та зазначити суму реального відвантаження (а не всю суму попереднього платежу) або 0, якщо має місце повернення всього залишку суми. Якщо в полі «Указ. отгр.?» установити значення «Да», стають доступними поля «Сумма отгр.» та «НДС отгр.» — сума та ПДВ попереднього відвантаження за цим замовленням.

Графа «

Сумма отгр.» — власне сума відвантаження, яку програма за умовчанням розраховує автоматично за субконто «Заказ», даючи, однак, можливість змінити її на розсуд користувача. Значення реквізиту впливає на суму проводки з формування валових доходів/витрат. А саме: якщо цифра в цьому реквізиті буде більшою або рівною сумі, зазначеній у реквізиті «Сумма», то проводки з формування «першої події» не сформуються. Якщо цифра дорівнюватиме нулю, то сума проводки з формування валових доходів/витрат буде рівною зазначеній у реквізиті «Сумма» за вирахуванням ПДВ. У разі якщо значення цього реквізиту буде більше нуля, але менше значення реквізиту «Сумма», то суму проводки з формування валових доходів/витрат буде розраховано як суму за документом за вирахуванням суми відвантаження.

 

Розглянемо другий спосіб здійснення взаєморозрахунків. При готівкових розрахунках повернення коштів від постачальника оформляється документом «Приходный кассовый ордер». У меню «Документы» виберіть пункт «Касса», а потім у меню, що відкрилося, — «Приходный кассовый ордер». Заповнюючи прибутковий касовий ордер, зверніть увагу на значення таких параметрів:

— як рахунок контрагента необхідно зазначити рахунок взаєморозрахунків з постачальником;

— у графі «Д/Р» на закладці «Дополнительно» установіть значення «-»;

— увімкніть прапорець «Указать сумму отгрузки вручную» та встановіть суму реального відвантаження (а не всю суму попереднього платежу) або 0, якщо має місце повернення всього залишку суми.

У результаті буде виконано сторнування введених раніше сум валових витрат та ПДВ. Аналогічно слід діяти в ситуації, коли ваше підприємство провадить повернення грошей покупцю.

Ганна Сараєва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі