Теми статей
Обрати теми

Якщо підприємство має декілька розрахункових рахунків

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо підприємство має декілька розрахункових рахунків

 

Наше підприємство відкрило декілька розрахункових рахунків у національній валюті. Проте програма не дозволяє додати новий субрахунок для рахунка 311. Як це виправити?

 

У системі «1С:Підприємство» використовується багаторівневий План рахунків, розроблений згідно з

Інструкцією про порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (далі — Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку). Він дозволяє деталізувати інформацію, що обліковується, за допомогою субрахунків. План рахунків містить частину рахунків і субрахунків, які практично недоступні для редагування в сеансі роботи користувача, оскільки їх введено на етапі конфігурування системи. До цих рахунків належить і рахунок 311.

У типовій конфігурації 1С:Підприємство 7.7 «Бухгалтерський облік для України» аналітичний облік грошових коштів ведеться на рахунку 31 за допомогою субконто «

Наши денежные счета», яке ґрунтується на довіднику «Счета нашей фирмы».

Чому доцільно застосовувати такий порядок обліку? По-перше,

Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку не передбачає ведення субрахунків на рахунку 311. По-друге, крім використання як субконто, довідник «Счета нашей фирмы» необхідний для зберігання реквізитів розрахункових рахунків. Ці реквізити використовуються при формуванні платіжних доручень. І по-третє, відкриття нового розрахункового рахунка не потребує перенастроювання робочого плану рахунків, типових операцій та документів, які використовують рахунок 311.

Отже, для додавання нового розрахункового рахунка необхідно внести відповідний запис до довідника «

Счета нашей фирмы». А всю необхідну інформацію про рух грошових коштів можна одержувати за допомогою стандартної бухгалтерської аналітичної звітності: «Оборотно-сальдова ведомость по счету», «Журнал-ордер по субконто», «Анализ счета по субконто» та ін.

Аналогічною є ситуація з рахунком 30 та аналітичним обліком за різними касами.

Ганна САРАЄВА,
економіст-аналітик
Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі