Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Орендар держбудівлі не має права на її податкову амортизацію

Редакція ПБО
Стаття

Орендар держбудівлі не має права на її податкову амортизацію

 

Підприємство — платник податку на прибуток орендує будівлю, що належить до державної власності. Чи має таке підприємство-орендар відповідно до вказівки типового договору оренди нараховувати на вартість такої будівлі амортизаційні відрахування та враховувати їх в податковому обліку?

 

Пункт 4.1 Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженого наказом Фонду державного майна України

від 23 серпня 2000 року № 1774 (у редакції наказу Фонду державного майна України від 9 серпня 2007 року № 1329, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 серпня 2007 року за № 980/14247) визначає, що в разі оренди будівель і споруд передбачені законодавством амортизаційні відрахування на орендоване майно нараховуються орендарем.

Ця норма узгоджується з положеннями абзацу першого ч. 3 ст. 23 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-ХII, з наступними змінами та доповненнями, яким установлено, що амортизаційні відрахування на орендовані цілісні майнові комплекси підприємств, їх структурні підрозділи, будівлі та споруди нараховує та залишає у своєму розпорядженні орендар.

Проте частиною третьою ст. 1 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-ХII, з наступними змінами та доповненнями, установлено, що ставки, механізм справляння податків і пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.

Крім того, статтею 15 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, з наступними змінами та доповненнями, установлено, що ставки податку на прибуток, пільги щодо податку, об’єкт оподаткування, порядок обчислення оподатковуваного прибутку, строки і порядок сплати та зарахування податку до бюджетів можуть встановлюватися та змінюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону.

Пунктом 3.1 ст. 3 цього Закону встановлено, що об’єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду, визначеного згідно з п. 4.3 цього Закону на: суму валових витрат платника податку, визначених статтею 5 цього Закону; суму амортизаційних відрахувань, нарахованих згідно зі статтями 8 і 9 цього Закону.

При цьому п.п. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» визначено, що під терміном «амортизація» основних фондів і нематеріальних активів слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань, установлених цією статтею, а п.п. 8.1.2 визначено перелік витрат, що підлягають амортизації, до якого вартість орендованих основних фондів не належить.

Таким чином,

підприємство — орендар будівлі, що належить до державної власності, не має права у своєму податковому обліку нараховувати амортизаційні відрахування на вартість такої будівлі.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ
, заступник директора департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 начальник відділу методології податку на прибуток та податкових платежів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі