Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи матимуть право податківці вимагати звітність за податковими різницями (форму № 7)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи матимуть право податківці вимагати звітність за податковими різницями (форму № 7)

 

Чи матимуть право податківці при перевірках вимагати звітність за податковими різницями (форму № 7) ?

(м. Житомир)

 

Ні

, не мають права. Пояснимо чому.

Як відомо,

наказом Мінфіну України від 29.12.2006 р. № 1316 було затверджено Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку та форму № 7 — додаток до приміток до річної фінансової звітності «Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку». Варто звернути увагу на такі два моменти:

(1) форма № 7 (незважаючи на назву) є формою

фінансової (бухгалтерської) звітності (а не формою податкової звітності, тобто податковою декларацією в розумінні Закону № 2181 не є);

(2) ця форма —

річна, тобто вона складатиметься один раз за підсумками року і подаватиметься в комплекті разом із річною фінансовою звітністю. При цьому вперше форма № 7 складатиметься за підсумками 2007 року і подаватиметься у складі фінзвітності за 2007 рік.

Також нагадаємо, що для зведення даних, необхідних для заповнення форми № 7,

наказом Мінфіну України від 29.01.2007 р. № 45 було затверджено Методичні рекомендації про складання регістрів бухгалтерського обліку податкових різниць, валових доходів та валових витрат та щомісячні форми регістрів аналітичного обліку (відомості аналітичного обліку 1-п — 11-п і розроблювальні таблиці 1 — 4) // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 17. Проте такі затверджені облікові форми мають рекомендаційний характер, а отже, можуть застосовуватися підприємствами виключно за власним бажанням.

Щодо вимоги податківців відносно форми № 7, то варто звернути увагу на

абзац третій п. 16.4 Закону про податок на прибуток, згідно з яким податковий орган не може вимагати надання форм звітності чи обліку, прямо не передбачених Законом про податок на прибуток, у тому числі складених за правилами бухгалтерської звітності, інших, не передбачених Законом про податок на прибуток, балансів чи звітності. Отже, податківці не мають права при перевірках вимагати від підприємства фінансову звітність та документи бухгалтерського обліку, до числа яких належить і бухгалтерська (фінансова) звітність за податковими різницями (форма № 7).

До того ж у цьому випадку в податківців не вийде апелювати й до

п. 9 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу», який дає їм право при проведенні перевірок вилучати в підприємств копії фінансово-господарських та бухгалтерських документів, що свідчать про приховування (заниження) об’єктів оподаткування, несплату податків і зборів (обов’язкових платежів). Адже в цьому пункті йдеться про первинні документи, що свідчать про заниження об’єкта оподаткування, а звітність за податковими різницями до таких не належить.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі