Теми статей
Обрати теми

Про службові відрядження

Редакція ПБО
Лист від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07

Про службові відрядження

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.10.2007 р. № 327/13/116-07

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто звернення <...> та повідомляється.

Порядок обліку робочого часу працівників визначено наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253 «Про затвердження типових форм первинного обліку». Відмітки в табелі про причини нез’явлення

на роботу або про фактично відпрацьований час робляться на підставі документів, оформлених належним чином.

Типовою формою № П-12, затвердженою зазначеним вище наказом, зокрема, передбачено, що

в табелі обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати робляться відмітки про службові відрядження — «к».

Відповідно до частини третьої

статті 121 Кодексу законів про працю України за відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада) та середній заробіток.

Згідно з Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон,

затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 та зареєстрованою в Мін’юсті України 31.03.98 р. за № 218/2658 (у редакції наказу Мінфіну України від 10.06.99 р. № 146), днем вибуття у відрядження вважається день відправлення потяга, літака, автобуса чи іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0 годин і пізніше — наступна доба. Якщо станція, пристань, аеропорт розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений, до строку відрядження зараховується час, необхідний для проїзду до станції, пристані, аеропорту. Аналогічно визначається день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи.

Якщо працівник відбуває

у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.

Якщо наказом

про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівнику може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин.

Середній заробіток

за час перебування працівника у відрядженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Згідно з пунктом 1.7 розділу II Інструкції

добові витрати на час перебування у відрядженні відшкодовуються в межах граничних норм за кожний день відрядження, уключаючи дні вибуття та прибуття.

Зазначеною Інструкцією

не обумовлено обов’язок працівника перебувати на роботі в день від’їзду у відрядження та в день прибуття.

Ураховуючи те, що відповідно до статті 7 Закону України «Про колективні договори та угоди» в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання

сторін щодо режиму роботи, тривалості робочого часу та відпочинку, зазначені питання, на нашу думку, можуть регулюватися в колективному договорі.

Для конкретнішої відповіді по суті порушених питань радимо звернутися безпосередньо до розробника

зазначеної Інструкції — Міністерства фінансів України.

Директор Департаменту О. Товстенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі