Теми статей
Обрати теми

Щодо довідок про право фізичної особи на отримання доходу без утримання податку

Редакція ПБО
Лист від 07.11.2007 р. № 11182/6/17-0716, 22642/7/17-0717

Щодо довідок про право фізичної особи на отримання доходу без утримання податку

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.11.2007 р. № 11182/6/17-0716, № 22642/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо застосування довідок про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до підпункту 4.3.36 пункту 4.3 статті 4 Закону України від 22.05.2003 № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889), який регламентує порядок оподаткування доходів фізичних осіб,

до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації), зокрема, доходи від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю); будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянках), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Отримувач таких доходів подає податковому агенту

довідку про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без утримання податку.

Порядок видачі довідки

про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форма затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1063 (далі — Постанова № 1063).

Відповідно до пункту 2 Постанови № 1063 довідка про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку (далі — Довідка) видається безоплатно сільською, селищною, міською радою власнику сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки).

Пунктом 3 вказаної Постанови визначено обов’язкові реквізити, які повинні бути зазначені у Довідці, зокрема, розмір земельної ділянки у гектарах; дата, до якої дійсна Довідка.

При цьому пунктом 5 Постанови № 1063 встановлено, що Довідка видається строком на

три роки.

Отже,

наявність Довідки дає право фізичній особі на отримання від податкового агента доходу від відчуження сільськогосподарської продукції, вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, без утримання податку.

Податковий агент при одержанні від громадян Довідок повинен впевнитися, що Довідка є встановленої форми (

форми № 3-ДФ) і в ній заповнені всі, визначені Постановою № 1063, реквізити.

Відповідають за достовірність інформації, зазначеної у Довідках, сільські, селищні та міські ради, що їх видали.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до статті 74 Закону України від 21.05.97 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами. Підстави, види і порядок відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Конституцією України, вищевказаним Законом та іншими законами.

Дохід, виплачений (нарахований) фізичним особам — виробникам сільськогосподарської продукції відповідно до підпункту 4.3.36 пункту 4.3 статті 4 Закону № 889, податковий агент зобов’язаний відобразити в податковому розрахунку за

формою № 1-ДФ за ознакою доходу 53 «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» з відповідним відображенням в ній утримання або не утримання податку з цього доходу.

Заступник голови ДПА України
С. Лєкарь



коментар редакції

Відповідальність за достовірність даних у довідці за ф. № 3ДФ
несуть сільські, селищні, міські ради, які її видали

Згідно з п.п. 4.3.36 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889

не обкладаються податком з доходів фізичних осіб доходи від відчуження безпосередньо власником сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих для:

— ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянках), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Отримувач таких доходів подає податковому агенту

довідку про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без утримання податку.

Порядок видачі довідки на право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форму затверджено постановою КМУ від 01.08.2006 р. № 1063.

Згідно з Порядком № 1063 довідка про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку (довідка за ф. № 3ДФ) видається безоплатно сільською, селищною, міською радою власнику сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної обробки).

Довідка видається на три роки.

Обов’язок податкового агента полягає тільки в тому, щоб упевнитися, що пред’явлена йому довідка є встановленої форми і в ній заповнені всі передбачені реквізити.

За достовірність інформації, наведеної в довідці за формою № 3ДФ, відповідальні сільські, селищні, міські ради, які її видали

.

Докладніше про закупівлю сільськогосподарської продукції у фізичної особи без сплати податку з доходів фізичних осіб читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 61.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі