Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування вексельної форми розрахунку по сплаті ПДВ при митному оформленні товарів

Редакція ПБО
Лист від 27.11.2007 р. № 11/4-15/12133-

Щодо застосування вексельної форми розрахунку по сплаті ПДВ при митному оформленні товарів

Лист Державної митної служби України від 27.11.2007 р.
№ 11/4-15/12133-ЕП

 

Для керівництва в роботі надсилаємо постанову Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 № 1344 «Про доповнення Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України» (див. окремо в базі).

У відповідності до внесених цією постановою змін податковий вексель може бути видано лише особою, яка зокрема, є платником податку на додану вартість відповідно до вимог статті 2 Закону, якщо раніше такий платник податку чи пов’язані з ним особи, які є або були платниками податку на додану вартість, не здійснювали погашення податкових векселів у спосіб, не передбачений пунктом 19 Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України.

При цьому пункт 19 зазначеного Порядку доповнений абзацом, згідно з яким не вважається таким, що погашений, податковий вексель, погашення якого здійснюється у спосіб, не передбачений зазначеним пунктом.

Враховуючи вищевикладене, з набранням чинності цією постановою Кабінету Міністрів України

митне оформлення товарів, які імпортуються на митну територію України, із застосуванням вексельної форми розрахунку по сплаті податку на додану вартість, може бути здійснене лише за умови надання довідки органів державної податкової служби про те, що суб’єкт господарювання чи пов’язані з ним особи станом на момент митного оформлення не здійснювали погашення податкових векселів у спосіб, не передбачений пунктом 19 постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.97 № 1104.

Звертаємо Вашу увагу, що ця постанова набирає чинності з дня її опублікування та була опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» № 222 від 27.11.2007.

Заступник голови Служби
О. Шейко



коментар редакції

Підтвердження чистоти податково-вексельного минулого

Відразу зауважимо: нічого іншого від ДМСУ ми й не чекали. Дійсно, щоб підтвердити дотримання умов постанови № 1344 митники хочуть заручитися черговим папірцем. Але платнику від цього аніскільки не легше. Адже на його прохання надати довідку «про те, що суб’єкт господарювання чи пов’язані з ним особи станом на момент митного оформлення не здійснювали погашення податкових векселів у спосіб, не передбачений пунктом 19 постанови КМУ від 01.10.97 № 1104» податківці цілком можуть відповісти відмовою, бо видачу таких довідок нормативними документами не регламентовано.

Інакше кажучи, цілком може повторитися недавня історія з підтвердженням відсутності у платника непогашених на момент митного оформлення податкових векселів. Докладніше про це див. у листах ДМСУ від 04.09.07 р. № 11/1-15/9005-ЕП («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 77) і ДПАУ від 18.09.07 р. № 18565/7/16-1517 («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 79) та редакційних коментарях до них. Тоді все зрештою закінчилося сприятливо для платників — ДМСУ і ДПАУ домовилися про обмін відповідною інформацією

без залучення імпортерів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83, с. 4). Сподіваємося, що і цього разу все оперативно владнається.

І ще один момент. Постановою № 1344, про яку йдеться, установлено, що якщо платник (чи пов’язана з ним особа) будь-коли погашав векселі у спосіб, що відрізняється від установленого в п. 19 Порядку № 1104, то в цього платника податковий вексель не приймуть. Важливо враховувати, що зазначено саме про порушення встановлених

способів погашення податкового векселя. Говоримо про це зараз з такої причини. Деякі фахівці вважають, що з’явився бар’єр для видачі податкового векселя платником, який хоча б одного разу порушив порядок погашення податкового векселя, у тому числі строк такого погашення.

Ми не схильні так широко розуміти встановлені обмеження. Порушення саме

способу погашення податкового векселя призводить до визначених у постанові № 1344 наслідків. Тому сам по собі факт, наприклад, прострочення платежу за векселем (або запізніле включення його суми до складу податкових зобов’язань) зовсім не означає, що податковий вексель погашався в інший спосіб. Навпаки, у цих випадках платник саме погашає вексель одним із способів, установлених законодавством (шляхом оплати грошових коштів або включення до податкових зобов’язань). Інша справа, що зробив він це не зовсім сумлінно. Більше того, сплата векселя банком-авалістом (у разі прострочення, допущеного платником податку) має розглядатися як передбачений п. 19 постанови № 1104 спосіб погашення векселя.

Давайте на мить уявимо зворотне, а саме — затримку в погашенні векселя прирівняємо до використання не передбаченого способу його погашення. При цьому п. 19 Порядку № 1104 стверджує: «не вважається таким, що погашений, податковий вексель, погашення якого здійснюється у спосіб, не передбачений зазначеним пунктом». Інакше кажучи,

погасити такий податковий вексель виявляється у принципі неможливо. Податківці можуть стягати його суму хоч щодня. Таке розуміння до постанови № 1344 навряд чи вкладалося.

Як і раніше вважаємо, що встановлені обмеження

прямо стосуються дуже вузького кола осіб, які використовували вельми екзотичні (і не описані в нормативних актах) способи погашення податкових векселів. Один із них наведено в редакційному коментарі до постанови № 1344 (у ньому йшлося про «погашення» податкових векселів не грошима або декларованими податковими зобов’язаннями, а судовими рішеннями). Проте з урахуванням листа, що коментується, ці обмеження зачеплять інтереси всіх імпортерів, які мають намір видати податковий вексель, адже з’явився ще один папірець, без якого такий вексель на митниці не приймуть. Причому залишається відкритим питання: чи вдасться всім таким платникам отримати цей папірець у своїй податковій інспекції?..

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі