Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань трудових відносин

Редакція ПБО
Лист від 18.10.2007 р. № 255/06/187-07

Щодо окремих питань трудових відносин

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.10.2007 р. № 255/06/187-07

 

На <...> лист Юридичне управління в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про професійні союзи, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон) профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Статути (положення) профспілок приймаються з’їздами, конференціями, установчими або загальними зборами членів профспілки відповідного рівня і не повинні суперечити законодавству України. Статут (положення) профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрямки їх використання (пункт 9 Закону).

Отже,

питання щодо оплати працівникам путівок на відпочинок належить до компетенції профспілок. Органи державної влади не можуть впливати на це рішення, оскільки відповідно до статті 12 Закону забороняється втручання органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців, їх об’єднань до статутної діяльності профспілок, їх організацій та об’єднань.

З урахуванням зазначеного запитання щодо можливості оплати профспілкою працівнику путівки на відпочинок за кордоном рекомендуємо Вам звернутися до профспілкової організації, членом якої Ви є, або до відповідної профспілкової організації (об’єднання) вищого рівня.

Крім того, слід зазначити, що Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачено весь комплекс заходів, направлених на санаторно-курортне лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей. Це забезпечується шляхом фінансування санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих установах на території України в межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) на зазначені цілі та в порядку, визначеному правлінням цього Фонду.

Відповідно до Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей

путівками на санаторно-курортне лікування , придбаними за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої правлінням Фонду від 02.06.2005 р. № 55 (далі — Інструкція), путівка надається застрахованій особі один раз на 2 роки за основним місцем роботи на підставі медичного висновку за рішенням комісії (уповноваженого) з соціального страхування.

Згідно з пунктом 4.4 Інструкції путівка до двомісного номера за рішенням комісії (уповноваженого) з соціального страхування видається застрахованій особі

з частковою оплатою в розмірі 10, 20, 30, 50 відсотків її вартості з урахуванням матеріального стану застрахованої особи.

Придбання путівок на відпочинок за кордон за рахунок коштів Фонду

зазначеним вище Законом не передбачено.

Згідно з пунктом 3.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (зі змінами) (далі — Інструкція),

вкладиш до трудової книжки заповнюється і ведеться власником або уповноваженим ним органом за місцем роботи працівника в тому ж порядку, що і трудова книжка. Вкладиш без трудової книжки недійсний.

Отже, якщо всі відповідні сторінки трудової книжки заповнено, ушивається вкладиш нового зразка, а на титульному аркуші основної книжки робиться відповідний запис із зазначенням серії і номера вкладиша.

Відповідно до підпункту «е» пункту 2.18 Інструкції

до трудових книжок безробітним особам запис про період отримання допомоги по безробіттю вносить орган державної служби зайнятості населення.

З урахуванням норм зазначеної Інструкції посадові особи державної служби зайнятості

не наділені правом заповнювати і видавати вкладиш до трудової книжки.

Виходячи із зазначеного вище період отримання допомоги по безробіттю підтверджуватиметься відповідною

довідкою, виданою посадовою особою центру зайнятості, а за наступним місцем Вашої роботи власник повинен видати вкладиш до трудової книжки.

Поняття «

трудова угода» законодавчо окремо не визначено, але його широко використовують у господарському вжитку. Під цим терміном розуміють угоди між громадянином та організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи, але за цим видом договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство. Такі договори належать до цивільно-правових договорів і є однією з форм договорів підряду, які регулюються цивільним законодавством.

Норми інституту матеріальної відповідальності застосовуються виключно в межах предмета трудового права

. Слова «працівники несуть матеріальну відповідальність» означають, що матеріальну відповідальність може бути покладено на будь-якого працівника, який уклав трудовий договір з підприємством, установою, організацією.

При укладенні цивільно-правових договорів заподіяна шкода відшкодовується за нормами цивільного права. Щодо його застосування роз’яснення надає Міністерство юстиції України.

Начальник Юридичного управління І. Тубелець



коментар редакції

Вкладиш до трудової книжки оформляється роботодавцем за місцем роботи працівника

У листі, що коментується, Мінпраці відповів на декілька різнопланових запитань.

1. Чи має право профспілка підприємства оплатити його члену путівку на відпочинок за кордон і в якій частині?

Профспілки діють відповідно до законодавства і на підставі своїх статутів. У чинному законодавстві заборони на надання профспілками путівки на відпочинок за кордон не міститься. Отже, якщо профспілка у своєму статуті визначить такий напрям використання коштів, як надання путівок на відпочинок за кордон своїм членам, то на профспілкових зборах або на засіданні профкому можна буде затвердити постанову про надання такої путівки з відповідною її повною або частковою оплатою за рахунок коштів профспілки.

2. Хто повинен видати вкладиш до трудової книжки у разі, якщо фізична особа є безробітною?

Згідно з п. 3.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 у разі, коли у трудовій книжці заповнено всі сторінки відповідних розділів, вона доповнюється вкладишем. Вкладиш ушивається до трудової книжки, заповнюється і ведеться власником або уповноваженим ним органом

за місцем роботи працівника в такому самому порядку, що і трудова книжка. На цій підставі можна стверджувати: якщо у фізичної особи, яка стала безробітним, у трудовій книжці заповнено всі сторінки відповідного розділу, орган державної служби зайнятості населення оформити вкладиш до неї не має права. Період отримання допомоги з безробіття буде підтверджуватися відповідною довідкою, виданою посадовою особою центру зайнятості. А вкладиш до трудової книжки оформить роботодавець, до якого така фізична особа в подальшому влаштується.

3. Як відшкодовується працівником підприємства шкода за втрачені ним матеріальні цінності, передані за договором позики?

У цьому випадку при визначенні механізму відшкодування шкоди важливо, що матеріальні цінності, втрачені фізичною особою, було передано їй на підставі договору позики. І не має значення, чи є ця фізична особа одночасно працівником підприємства, яке з ним такий договір позики й уклало. Відповідальність щодо відшкодування шкоди виникає у фізичної особи на підставі
ст. 22 ЦКУ.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі