Теми статей
Обрати теми

Новорічні подарунки для дітей за рахунок Фонду

Редакція ПБО
Стаття

Новорічні подарунки для дітей за рахунок Фонду

 

Який же Новий рік без подарунків, особливо для дітей. Затверджено новий порядок придбання та розподілу новорічних подарунків дітям застрахованих осіб (див. с. 11). У цій статті розповімо, що необхідно зробити роботодавцям, щоб діти їхніх працівників отримали подарунки.

 

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

 

Придбання дитячих новорічних подарунків є одним із видів соціальних послуг (

п. 6 ст. 34 Закону № 2240), які надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) застрахованим особам.

Порядок придбання та забезпечення новорічними подарунками дітей застрахованих осіб затверджується постановою правління Фонду щорічно. Нагадаємо, що у 2006 році Фонд самостійно здійснював закупівлю дитячих новорічних подарунків з подальшим розподілом та забезпеченням ними малолітніх дітей застрахованих осіб через страхувальника. Новорічні подарунки, придбані самостійно страхувальниками або застрахованими особами, за рахунок коштів Фонду не оплачувалися.

Згідно з

Порядком № 48, який набув чинності 2 грудня 2007 року, аналогічна схема діятиме й у 2007 році. Треба зазначити, що новий порядок розподілу дитячих новорічних подарунків містить чіткі вказівки до дії як для робочих органів Фонду, так і для підприємств-страхувальників.

Далі розглянемо особливості розподілу дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів Фонду.

 

Порядок розподілу дитячих подарунків, придбаних за рахунок коштів Фонду

Планування кількості дитячих новорічних подарунків здійснюється

виходячи із заявок страхувальників. Отже, роботодавцям необхідно заздалегідь подати заявки із зазначенням необхідної кількості новорічних подарунків для дітей працівників — застрахованих осіб до відповідних виконавчих дирекцій Фонду (районних, міжрайонних, міських).

Для зручності до оформлення заявки, особливо на великих підприємствах, доцільно скласти список дітей працівників. При складанні списку необхідно врахувати такі моменти.

По-перше, дитячі новорічні подарунки видаються застрахованим особам страхувальником

за основним місцем роботи (абзац перший ч. 1 ст. 50 Закону № 2240, п. 3.4 Порядку № 48). При цьому відповідно до п. 1.5 Порядку № 48 до застрахованих осіб, які можуть отримати дитячий новорічний подарунок, належать батько, мати, усиновлювач, опікун чи піклувальник дитини. Отже, при складанні заявки не враховуються діти працюючих на підприємстві сумісників.

По-друге, вік дітей, яким можуть видаватися подарунки за рахунок коштів Фонду, обмежено. У

п. 1.5 Порядку № 48 уточнено, що застрахована особа може отримати новорічний подарунок на дитину, якій на 1 січня наступного року не виповнилося 14 років. Отже, якщо 14 років виповниться дитині 1 січня 2008 року, тобто на момент видачі їй ще не буде повних 14 років, подарунок на неї отримати вже не можна. Це підтверджують працівники Фонду в усних роз’ясненнях. Тому при складанні списку необхідно звертати увагу на рік народження дитини, зазначений у свідоцтві про народження. До речі, незважаючи на те що в Порядку № 48 у списку документів, необхідних для видачі дитячих подарунків, не зазначено свідоцтва про народження дітей застрахованих осіб, копії таких документів мають зберігатися на підприємстві. Під час перевірки працівники виконавчої дирекції відділення Фонду можуть попросити пред’явити копії свідоцтв про народження дітей працівників, яким було видано дитячі новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду.

Отже, застрахована особа має право отримати в поточному році за основним місцем роботи тільки

один новорічний подарунок на дитину, якій станом на 1 січня наступного року, тобто на 01.01.2008 р., не виповнилося 14 років. Якщо, наприклад, батько та мати дитини працюють на одному підприємстві, кожному з них повинні видати дитячий новорічний подарунок за рахунок коштів Фонду.

У зв’язку з тим, що дитячі новорічні подарунки видаються за рахунок коштів Фонду,

рішення про виділення новорічних подарунків дітям застрахованих осіб приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства. Для цього страхувальник складає і подає до комісії (уповноваженого) відомість на видачу новорічних подарунків, у якій має бути обов’язково зазначено:

— прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків);

— прізвища та ініціали дітей;

— число, місяць та рік народження дітей.

Дитячі новорічні подарунки видаються підприємству-страхувальнику районною (міжрайонною, міською) виконавчою дирекцією відділення Фонду

за накладною на підставі довіреності.

На підприємстві дитячі подарунки видаються згідно з

відомістю, в якій працівники повинні розписатися про отримання.

Після видачі застрахованим особам — найманим працівникам дитячих новорічних подарунків на підприємстві мають зберігатися такі документи:

— накладна на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

— відомості на видачу новорічних подарунків, підписані керівником та головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування і скріплені печаткою.

 

Податок з доходів та внески до соціальних фондів

Згідно з

п.п. 4.3.1 Закону № 889 не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу вартість соціальних послуг, що одержуються платником податків із фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Отже, вартість дитячих новорічних подарунків не обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Незважаючи на це, відповідно до вимог

Порядку № 451 роботодавець має відобразити вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих працівниками за рахунок коштів Фонду, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22».

Щодо обкладення внесками до фондів соціального страхування зазначимо таке.

До бази для обкладення внесками до соціальних фондів уключаються виплати, які одночасно входять до складу фонду оплати праці та обкладаються податком з доходів. Оскільки, як зазначалося вище, вартість дитячих новорічних подарунків, які надаються працівникам за рахунок коштів Фонду, не підлягає обкладенню податком з доходів,

внески до фондів соціального страхування на цю виплату не нараховуються і з неї не утримуються.

Звертаємо увагу: вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих роботодавцем від виконавчої дирекції Фонду, не відображається у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП, оскільки подарунки первісно отримуються за рахунок коштів Фонду, а не страхувальником з подальшим заліком.

 

ПДВ та податок на прибуток

Нагадаємо: щорічно в період з 1 грудня поточного року по 15 січня наступного року діє спеціальний

Закон № 2117, який регулює деякі питання фінансування новорічних заходів для дітей. Відповідно до ст. 2 Закону № 2117 операції з продажу дитячих святкових подарунків, які закуповуються за рахунок коштів Фонду, звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Щодо податку на прибуток зазначимо таке. У зв’язку з тим, що подарунки не передаються у власність підприємства (страхувальник фактично є тільки посередником між Фондом та застрахованими особами, дітям яких видаються новорічні подарунки), операції з передачі подарунків працівникам з позиції підприємства не можуть розглядатися як операції з купівлі-продажу. Отже, у податковому обліку підприємства такі операції не відображаються.

З тієї ж причини (новорічні подарунки за рахунок Фонду не є власністю підприємства) вартість таких подарунків слід обліковувати тільки на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні».

Як бачимо, у зобов’язаннях роботодавця, які стосуються забезпечення працівників дитячими новорічними подарунками, порівняно з минулим роком практично нічого не змінилося. Сподіваємося, що всі діти працівників підприємств отримають новорічні подарунки своєчасно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі