Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік За яким КЕКВ оплачувати періодичні видання

Редакція ПБО
Стаття

За яким КЕКВ оплачувати періодичні видання

 

За яким КЕКВ здійснюється передплата газет і журналів на майбутній рік? Чи відносяться періодичні видання до бібліотечних фондів бюджетної установи? Чи потрібно погоджувати перелік періодичних видань, які планує передплатити бюджетна установа, з вищою за рівнем установою?

(м. Київ)

 

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР бібліотечний фонд – це впорядковане зібрання документів, які зберігаються в бібліотеці. Бібліотечні фонди формуються відповідно до їх значення, складу користувачів бібліотеки та виду бібліотеки.

Віднесення періодичних видань та іншої літератури до бібліотечних фондів має регламентуватися відомчими нормативними актами. На це вказувало Державне казначейство України в

листах від 22.09.2005 р. № 07-04/1827-7745 і від 07.03.2006 р. № 3.4-04/491-2078. При цьому відповідальність щодо розподілу видань на «бібліотечний фонд» та «небібліотечний фонд» покладається виключно на розпорядника бюджетних коштів. Інакше кажучи, газети і журнали, які передплачують бюджетні установи, може бути віднесено до бібліотечного фонду відповідно до порядку, установленого відповідним міністерством (відомством).

Як правило, бібліотечні фонди мають інформаційні, культурні чи наукові установи та заклади, які надають книги, періодичні видання та інші документи в користування юридичним та фізичним особам. Крім того, до таких фондів належить наукова, художня та навчальна література, а також спеціальні види літератури та інші видання, що використовуються в діяльності установ та закладів. Наприклад, бібліотечні фонди є в бібліотеках, у навчальних закладах, науково-дослідних інститутах, санаторно-курортних закладах.

Бюджетні установи, які не надають в користування юридичним чи фізичним особам книги, періодичні видання та інші документи і не використовують їх у своїй діяльності, як правило, не мають бібліотечних фондів.

Економічна класифікація видатків бюджету розмежовує видатки за економічними ознаками з докладним розподілом коштів за їх предметними ознаками. Здійснення видатків за їх економічною суттю регулюють

Роз’яснення про застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджені наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330 (далі — Роз’яснення).

Відповідно до

Роз’яснень за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» здійснюються видатки на придбання книг для бібліотечних фондів. Отже, якщо періодичні видання, зокрема, газети і журнали відносяться до бібліотечних фондів, то видатки на їх придбання здійснюються за КЕКВ 2110.

Якщо ж

періодичні видання не відносяться до бібліотечних фондів, то відповідно до Роз’яснень витрати на їх придбання необхідно проводити за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». За цим кодом також можуть придбаватися довідкові, інформаційні видання, книги та інша література, що не відноситься до бібліотечних фондів.

Щодо дозволу на придбання періодичних та інших видань слід зазначити, що отримання таких дозволів не передбачено жодним нормативним документом.

Вибір газет і журналів, які передплачуватиме бюджетна установа, можуть зробити керівник та головний бухгалтер бюджетної установи самостійно, не питаючи дозволу у вищої за рівнем установи. Єдиним критерієм такого вибору може бути корисність таких видань, практичне застосування рекомендацій і порад, які пропонують такі видання. Вартість передплати в цьому разі значення не має, головне — щоб у кошторисі установи було заплановано кошти на передплату газет і журналів.

Нагадаємо:

постановою КМУ «Питання попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 09.10.2006 р. № 1404 передбачено можливість передоплати періодичних видань за бюджетні кошти на строк не більше одного року.

Карина ФАЙЗУЛАЄВА,
консультант газети «Податки
та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі