Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Наднормативний бій товару не виключили з валових витрат підприємства

Редакція ПБО
Стаття

Наднормативний бій товару не виключили з валових витрат підприємства

 

Ситуація

Бухгалтер магазину самообслуговування у III кварталі 2007 року списав у бухгалтерському обліку наднормативний бій товару (5000 грн. без урахування торговельної націнки) на витрати підприємства. Вартість зіпсованих товарів не відобразилася у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1*. Валові витрати при придбанні цих запасів відображено в повному обсязі. Діяльність підприємства за ІІІ квартал 2007 року була прибутковою. Помилку виявлено у грудні 2007 року.

* У помилковій декларації за 3 квартали 2007 року відображено приріст балансової вартості запасів.

 

Порушення

Підприємством порушено

п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), згідно з яким платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, які підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення яких включаються до складу валових витрат.

 

Аналіз ситуації

Товари, які втратили свою матеріальну цінність і їх не можна реалізувати, підлягають списанню з балансу підприємства. Підставою для цього є протокол інвентаризаційної комісії.

При списанні зіпсованих товарів необхідно враховувати

норми природного убутку. Вони застосовуються до загальної суми нестачі товарно-матеріальних цінностей (зокрема, магазини самообслуговування керуються нормами, затвердженими наказом Мінторгу СРСР «Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування» від 02.04.87 р. № 88).

Потім до суми нестачі, яка перевищила природний убуток, застосовуються норми, установлені

наказом Міністерства торгівлі СРСР «Про затвердження диференційованих розмірів списання втрат непродовольчих і продовольчих товарів у магазинах (відділах, секціях) самообслуговування» від 23.03.84 р. № 75, у результаті одержуємо суму нестачі, що утворилася внаслідок втрат із самообслуговування.

Нестачі в межах зазначених норм (природний убуток та втрати із самообслуговування) відносяться до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

Наднормативні втрати

виключаються зі складу валових витрат підприємства, оскільки вони свідчать про негосподарське використання придбаних ТМЦ.

Таке виключення здійснюється через механізм перерахунку приросту (убутку) балансової вартості запасів згідно з

п. 5.9 Закону про податок на прибуток, шляхом відображення наднормативних втрат у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток. Про це зазначали і представники головного податкового відомства в листі від 31.03.2006 р. № 6161/7/15-0317.

У ситуації, що розглядається, бухгалтер цього не зробив, у результаті чого було

занижено приріст балансової вартості запасів (валовий дохід) за 3 квартали 2007 року на 5000 грн. Помилка стала причиною заниження об’єкта оподаткування на 5000 грн. і виникнення недоплати з податку на прибуток у розмірі 1250 грн. (5000 х 0,25).

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, описано в

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 і в пп. 5.1, 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181).

Відповідно до цих документів помилку можна виправити:

— за допомогою подання уточнюючого розрахунку;

— у поточній декларації з податку на прибуток.

При виборі першого способу підприємство зможе виправити допущену помилку

в будь-який момент, не чекаючи строків подання декларації з податку на прибуток. Приклад заповнення уточнюючого розрахунку наведено нижче.

 

Фрагмент уточнюючого розрахунку до декларації за 3 квартали 2007

року

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+5000

код

01.2

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+5000

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

...

...

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об'єкта оподаткування  р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+5000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

...

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв'язку з виправленням помилки   р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+1250

Сума податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

3000 (умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

4250

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки  р. 7 х 0,05

8

63

 

Оскільки помилка призвела до недоплати податку до бюджету, суми такої недоплати і штрафу доведеться сплатити ще до подання УР (

абзац «а» п. 17.2 Закону № 2181). Інакше вони розглядатимуться як податковий борг підприємства.

Після подання уточнюючого розрахунку до місцевої ДПІ декларацію за 11 місяців необхідно буде заповнити з правильними показниками: при розрахунку приросту (убутку) врахувати вартість запасів, використаних не в господарській діяльності*, рядок 15 декларації збільшити на суму донарахованого податку (1250 грн.).

* Припустимо, що за підсумками декларації за 11 місяців 2007 року — приріст балансової вартості товарів, тоді до показника ряд. 01.2 необхідно додати 5000 грн.

Допущену помилку можна виправити і в декларації за

11 місяців (останній день її подання — 20 грудня). Незважаючи на те що до цієї декларації додатки не подаються, рекомендуємо все-таки заповнити таблицю 1 додатка К1/1 з урахуванням виявленої помилки, тобто відобразити у графі 4 наднормативний бій товарів. Отриману суму приросту балансової вартості запасів необхідно перенести в ряд. 01.2 декларації за 11 місяців, а самоштраф за порушення Закону про податок на прибуток і недоплату податку до бюджету (63 грн.) — відобразити в ряд. 22.

Звертаємо увагу: заповнювати ряд.

02.2, призначений для самостійно виявлених помилок, не потрібно, оскільки це призведе до того, що ті самі доходи буде показано в ряд. 01.2 і в ряд. 02.2 декларації за 11 місяців.

Якщо бухгалтер уже подав до місцевої ДПІ декларацію за 11 місяців, до 20 грудня 2007 року він має право подати

нову декларацію з поміткою в полі «Звітна нова» (п. 17.2 Закону № 2181). Заповнюється вона в порядку, описаному вище.

Виправляючи помилки, допущені в декларації з податку на прибуток, не забудьте відкоригувати й значення податкового кредиту, право на який підприємство втратило в результаті негосподарського використання товарів. Коригування податкового кредиту відобразиться в рядку

16.1 декларації з ПДВ зі знаком «-».

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі