Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Витрати на ліцензійний супровід комп’ютерної програми включаються до складу валових витрат за умови наявності комп’ютера

Редакція ПБО
Стаття

Витрати на ліцензійний супровід комп’ютерної програми включаються до складу валових витрат за умови наявності комп’ютера

 

Чи є правомірним віднесення підприємством витрат, пов’язаних з оплатою ліцензійного супроводу комп’ютерної програми «Бест Звіт Плюс», до валових витрат, у разі якщо на балансі такого підприємства не значиться комп’ютер?

 

Витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для здійснення господарської діяльності, уключаються до складу валових витрат підприємства на підставі п.п. 5.4.7 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.

Отже, основною умовою включення витрат на придбання ліцензій до складу валових витрат є їх використання в господарській діяльності платника податку.

Згідно з п. 1.32 ст. 1 Закону № 334/94-ВР господарська діяльність — це будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою. Під безпосередньою участю слід розуміти зазначену діяльність особи через свої постійні представництва, філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь

першої особи.

З урахуванням зазначеного, у разі якщо платник податку у своїй господарській діяльності не використовує комп’ютер (не має у власності або за договором оренди), такий платник податку не має можливості використовувати у власній господарській діяльності програмне забезпечення, і він не має підстав для віднесення витрат на ліцензійний супровід програмного забезпечення до складу валових витрат.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
начальник відділу методології податку на прибуток та податкових платежів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі