Теми статей
Обрати теми

Аванси із зарплати виплачуються за умови сплати авансових платежів пенсійних внесків

Редакція ПБО
Лист від 02.11.2006 р. № 14431/03-20

Аванси із зарплати виплачуються за умови сплати авансових платежів пенсійних внесків

Лист Пенсійного фонду України
від 02.11.2006 р. № 14431/03-20

Пенсійний фонд України розглянув лист із приводу сплати страхових внесків у разі виплати працівникам заробітної плати за першу половину місяця і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються виключно Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Відповідно до п. 6 частини 2 ст. 17 Закону страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Строки сплати страхових внесків визначено ст. 20 Закону, згідно з якою страхувальники (роботодавці) зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

При цьому

у разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що нараховуються на ці виплати (абзац 5 частини 6 ст. 20 Закону).

При недостатності

грошових коштів у страхувальника для здійснення в повному обсязі виплати заробітної плати (доходу) і одночасної сплати авансових платежів виплата зазначених сум (грошових коштів на оплату праці) і сплата страхових внесків (авансових платежів) здійснюється у пропорційних розмірах у порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду (абзац 6 частини 6 ст. 20 Закону).

Порядок сплати авансових платежів визначено п.п. 5.1.5 п. 5.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (зі змінами)*.

* Докладніше див. матеріал на с. 35. — Прим. ред.

Заступник голови правління О. Коренєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі