Теми статей
Обрати теми

Про особливості адміністрування збору за спеціальне водокористування у 2007 році

Редакція ПБО
Лист від 17.01.2007 р. № 619/7/15-0817

Про особливості адміністрування збору за спеціальне водокористування у 2007 році

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.01.2007 р. № 619/7/15-0817

 

У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Законів України від 19 грудня 2006 року № 489-V «Про Державний бюджет України на 2007 рік» та від 30 листопада 2006 року № 398-V «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування» (далі — Закон № 398-V) Державна податкова адміністрація України інформує про особливості адміністрування у 2007 році збору за спеціальне водокористування.

Підпунктом 6 пункту 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 398-V з 1 січня 2007 року запроваджені нормативи збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих та підземних вод, використання води для потреб гідроенергетики, використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкового, службово-допоміжного і буксирного флотів) та використання поверхневих та підземних вод для потреб рибництва згідно з додатком № 2 до цього Закону, який є його невід’ємною частиною.

Пунктом 8 ст. 14 Водного кодексу України від 6 червня 1995 року № 213/95-ВР визначено, що нормативи збору за спеціальне водокористування затверджуються постановами Кабінету Міністрів України. Проте у зв’язку з тим, що у 2006 році Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22.03.2006 було визнано недійсними постанови Кабінету Міністрів України, які змінювали нормативи збору за спеціальне водокористування, то з метою уникнення подібних прецедентів

у 2007 році пп. 9 п. 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 398-V зупиняється дія п. 8 ст. 14 Водного кодексу України в частині встановлення Кабінетом Міністрів України нормативів збору за спеціальне водокористування, крім встановлення нормативів збору, які справляються за скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Нові нормативи збору за спеціальне водокористування

порівняно з нормативами, що застосовувались у минулому році, збільшились.

З метою зменшення навантаження на населення

за споживання води, опалення тощо Законом № 398-V встановлені понижуючі коефіцієнти:

до нормативів збору за спеціальне водокористування в частині

використання поверхневих вод басейнів річок та підземних вод підприємствами житлово-комунального господарства застосовується коефіцієнт 0,3;

для теплоелектростанцій

з прямоточною системою водоспоживання збір за обсяг поверхневої води, пропущеної через конденсатори турбін для охолодження конденсату, обчислюється із застосуванням коефіцієнта 0,005.

Порядок обчислення і сплати збору за спеціальне водокористування у 2007 році не змінюється.

Крім цього, зауважуємо, що

оскільки нормативи збору за спеціальне водокористування вводяться в дію з 1 січня 2007 року, то відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 6 листопада 2003 року № 1735 «Про проведення індексації нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів» вони є нововведеними, тому відповідно до вказаного пункту постанови індексація нововведених нормативів збору за спеціальне водокористування не проводиться .

Зобов’язуємо довести цей лист до відома та використання у роботі до підпорядкованих структурних підрозділів та платників збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту*.

* Коментар див. на с. 49.

Прим. ред.

Заступник голови Л. Боєнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі