Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Витрати на сплату процентів за кредитом на цінні папери включено до складу ціннопаперових витрат

Редакція ПБО
Стаття

Витрати на сплату процентів за кредитом на цінні папери включено до складу ціннопаперових витрат

 

Ситуація

Підприємство отримало кредит на купівлю іменних цінних паперів для подальшого продажу. Витрати на сплату процентів за борговими зобов’язаннями в листопаді 2006 року в сумі 500 грн. воно разом із вартістю цінних паперів включило до складу

ціннопаперових витрат. У листопаді 2006 року іменні цінні папери було продано, унаслідок чого отримано прибуток.* Помилку виявлено в січні 2007 року.

* Інших цінних паперів у підприємства не було.

 

 

Порушення

Порушено

п.п. 5.5.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), згідно з яким до складу валових витрат відносяться будь-які витрати, пов’язані з виплатою чи нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями (у тому числі за будь-якими кредитами, депозитами) протягом звітного періоду, якщо такі виплати чи нарахування здійснюються у зв’язку з веденням господарської діяльності платника.

 

Аналіз ситуації

У розглядуваній ситуації бухгалтер помилково керувався

п.п. 7.6.3 Закону про податок на прибуток, що дозволяє віднести до складу ціннопаперових витрат заборгованість покупця, яка виникла у зв’язку з придбанням цінних паперів. Як бачимо, до суми заборгованості було включено і проценти за кредит, але вони є зобов’язанням платника перед банком, а не перед продавцем цінних паперів.

Звертаємо увагу, що згідно з

п.п. 5.5.1 Закону про податок на прибуток витрати на сплату процентів за борговими зобов’язаннями включаються до складу валових витрат. До речі, в абзаці четвертому п.п. 7.6.1 Закону про податок на прибуток зазначається, що всі неціннопаперові доходи і витрати беруть участь у визначенні бази оподаткування на загальних умовах. Отже, проценти за кредитом на купівлю цінних паперів не входять до ціннопаперових витрат, а формують валові витрати у звичайному порядку. Про це писали і податківці в консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України», 2006, № 42, с. 24.

У результаті допущеної помилки при заповненні декларації з податку на прибуток за 11 місяців 2006 року платником податків було занижено прибуток від операцій з цінними паперами, фондовими і товарними деривативами по рядку

01.4 на 500 грн., і на цю ж величину по рядку 04.13 було занижено валові витрати.

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення самостійно виявлених помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, наведено в

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, відповідно до п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податку перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-III. У них зазначено, що виправлення помилок здійснюється двома способами:

— у декларації з податку на прибуток за наступний звітний період (поточній декларації);

— через уточнюючий розрахунок.

У поточній декларації, яку має бути подано не пізніше 9 лютого, допущену помилку платник податків може виправити таким чином:

— у рядку

02.2 «Самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів» декларації зі знаком «+» показати суму валових доходів у розмірі 500 грн. У додатку К3 і відповідно рядку 01.4 декларації буде наведено помилкові суми;

— відобразити по рядку

05.2 декларації зі знаком «+» суму валових витрат у розмірі 500 грн.

Зауважимо, що помилка не призвела до заниження податкового зобов’язання і недоплати, адже ціннопаперовий прибуток зменшився на таку ж величину, на яку було занижено валові витрати. Тому нараховувати і сплачувати 5 % штраф у цьому випадку

не потрібно.

Якщо ж платник вибере другий спосіб виправлення помилки, то уточнюючий розрахунок до декларації за 11 місяців 2006 року буде заповнено в такому порядку:

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Доходи, не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валового доходу попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

1

+500

код

01.4

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+500

 

 

 

 

 

 

 

 

Витрати, не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

+500

код

04.13

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

+500

 

 

 

 

 

 

 

 

...

...

...

 

Якщо УР подано

до складання річної декларації, то при її поданні має бути враховано виправлення помилок. Так, у рядку 1.2 додатка К3 зазначаються правильні цифри, а отже, і в рядку 1.4 декларації теж. Крім того, з урахуванням виправлень (тобто збільшений на 500 грн.) у декларації за 2006 рік слід відобразити показник рядка 04.13.

Відповідь підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі