Теми статей
Обрати теми

Щодо складання ф. № 1-підприємництво в умовах чинності нового класифікатора ДК 009:2005

Редакція ПБО
Лист від 26.01.2007 р. № 18-14/16

Щодо складання ф. № 1-підприємництво в умовах чинності нового класифікатора ДК 009:2005

Лист Державного комітету статистики України від 23.01.2007 р. № 18-14/16

 

Держкомстат розглянув питання <...> щодо складання державної статистичної звітності зі структурної статистики у зв’язку із введенням в дію національного класифікатора ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД) на заміну ДК 009-96 та повідомляє.

Для проведення державного статистичного спостереження № 1-підприєництво усі респонденти забезпечуються відповідними бланками та Інструкціями щодо складання звітності зі структурної статистики. Додаток до зазначеної Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 20.10.2006 № 489, містить перелік кодів видів економічної діяльності за КВЕД (ДК 009:2005), необхідних для заповнення зазначеної звітності. Згідно з Інструкцією

у підрозділах 2.1, 2.2 та розділу 7 ф. № 1-підприємництво (річна) та підрозділі 2.1 ф. № 1-підприємництво (коротка) — річна у вільних рядках цих звітів за відповідними показниками респондентами самостійно вказуються дані щодо наявних видів економічної діяльності за КВЕД (ДК 009:2005), тобто тих, які фактично здійснювалися підприємством протягом звітного періоду.

Відповідно до Плану заходів з впровадження в державну статистичну діяльність національного класифікатора ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД) на 2006 рік, затвердженого наказом Держкомстату від 28.03.2006 № 101, для забезпечення впровадження в державну статистичну діяльність зазначеного класифікатора було здійснено перекодування видів економічної діяльності підприємств та організацій у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), а також актуалізацію комплексів електронної обробки інформації.

Перекодування видів економічної діяльності ніяким чином не змінювало самої діяльності, здійснюваної суб’єктами господарювання, а стосувалося лише її кодового позначення в Реєстрі і, незважаючи на те, що у довідках з ЄДРПОУ, виданих суб’єктам до 01.04.2006, дані щодо коду виду економічної діяльності можуть бути проставлені за ДК 009-96, при формуванні обстежуваної сукупності підприємств та організацій зі структурної статистики (тобто при прийманні звітів № 1-підприємництво) суб’єкти враховуються за результатами здійсненого перекодування.

Крім того, повідомляємо що, згідно з п. 8 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499,

на підставі даних державного статистичного спостереження № 1-підприєництво за 2006 рік відповідно до статистичної методології Держкомстатом у поточному році буде розраховано основний фактичний вид економічної діяльності підприємств і організацій та поінформовано про це державних реєстраторів й суб’єктів господарювання.

З огляду на вищезазначене вважаємо, що проблема застосування чинного законодавства у порушених питаннях відсутня.

Заступник голови К. Шишкіна



коментар редакції

Довідка від органу статистики: міняти — не міняти...

Цим листом Держкомстат заспокоїв респондентів, які у зв’язку із заміною класифікатора ДК 009-96 на викладений у новій редакції класифікатор ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД), який набрав чинності з 1 квітня 2006 року, занепокоїлися от з якого приводу: а чи не слід їм обновляти (обмінювати на нові) свої довідки, що отримані в органах Держкомстату раніше, а отже, що містять коди економічної діяльності (і зокрема, основного її виду) згідно із застарілим ДК 009-96?

По суті, Держкомстат стверджує, що приводу для хвилювання немає, тому що йому самому абсолютно байдуже, згідно з яким із класифікаторів зазначено КВЕД у статзвітності респондента: органи Держкомстату легко перекодують старе на нове. Більше того, Держкомстат береться в поточному році повідомити про відповідні нові КВЕД як держреєстраторів, так і самих суб’єктів господарювання (респондентів), після того, як обробить статзвітність останніх (зокрема, форму №1-підприємництво). Інакше кажучи: у цій формі можна зазначати колишні КВЕД (згідно зі старим класифікатором ДК 009-96).

У принципі, кажучи формально, Держкомстат немає підстав вимагати обов’язкової заміни довідок (навіть якщо йому б цього і хотілося — з огляду на платність подібної процедури). Але це — у принципі, і тільки в межах взаємовідносин з цим відомством, для якого перекодування — свята справа. Проте, як відомо, довідка надається не тільки органам статистики, і де гарантія, що раптом який-небудь «чужий» орган відмовиться вникати в тонкощі перекодування? Тим паче, що в Єдиному держреєстрі, завдяки зусиллям Держкомстату, у суб’єкта вже красуватиметься новий КВЕД...

Одне добре: щодо взаємовідносин страхувальників з Фондом соціального страхування від нещасних випадків та профзахворювань, то нагадуємо, що завдяки наказу Держспоживстандарту від 21.04.2006 р. № 124 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 93) страхувальників позбавлено від головного болю з перекодуванням, оскільки за них усе зробить Фонд і сам доведе до кожного страхувальника клас професійного ризику виробництва, який відповідає його діяльності (принаймні, до 01.07.2007 р.), а свою ставку на 2007 рік той дізнається зі статті 91 Закону про держбюджет-2007 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 1-2).

В іншому ж відносно заміни довідки виходить майже за класиком: можна її і не міняти, якщо вас не цікавить результат...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі