Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Мінагрополітики України від 12.01.2007 № 6

Редакція ПБО
Наказ від 29.01.2007 р. № 54

Міністерство аграрної політики України

Про внесення змін до наказу Мінагрополітики України від 12.01.2007 № 6

Наказ від 29 січня 2007 року № 54

(витяг)

 

У зв’язку з оптимізацією податкового навантаження на сільськогосподарського товаровиробника та з метою забезпечення єдиної методології при визначенні платників фіксованого сільськогосподарського податку

наказую:

1.

Внести до Методичних рекомендацій для визначення питомої ваги доходу від реалізації продукції сільського та рибного господарства власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік, затверджених наказом Мінагрополітики України від 12.01.2007 № 6, такі зміни:

1.1. У пункті 5:

у підпунктах 5.1, 5.2 та 5.3

після слова «користування» доповнити словами «та продуктів її переробки на власних підприємствах»;

підпункт 5.9 викласти у такій редакції:

«

5.9. У рядку 9 Розрахунку визначають суму, на яку зменшують загальну суму валового доходу підприємства, визначивши суму одержаних з державного бюджету коштів фінансової підтримки (доплати, дотації, суми ПДВ, акумульовані на спеціальних рахунках тощо). Для цього підсумовують кредитові обороти по рахунку 48 «Цільове фінансування та цільові надходження» (відповідні субрахунки)»;

доповнити новими підпунктами 5.10 та 5.11 такого змісту:

«

5.10. У рядку 10 зазначають скориговану суму валового доходу підприємства, для чого визначають різницю між даними рядка 8 та рядка 9.

5.11.

У рядку 11 визначають питому вагу доходу від реалізації продукції сільського та рибного господарства власного виробництва і продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу у відсотках, як відношення даних, визначених у пункті 5.7 до суми, визначеної у пункті 5.10, помножене на 100 %».

1.2.

Додаток до Методичних рекомендацій для визначення питомої ваги доходу від реалізації продукції сільського та рибного господарства власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік викласти в новій редакції*.

* Комплект бланків укладено в номер. —

Прим. ред.

<...>

В. о. міністра Б. Супіханов



коментар редакції

Розрахунок «сільськогосподарності» платників ФСП: новіше нового

Поява наказу Мінагрополітики, який уносить зміни до Методрекомендацій № 6 та форми Розрахунку «сільськогосподарності» через невідповідність їх редакції нормам відомого Положення № 658, була прогнозованою. На жаль, і зараз, після внесення наказом № 54, що коментується, змін, доводиться констатувати: оновлені Методрекомендації № 6 та

форма Розрахунку в редакції наказу № 54 (так би мовити, новіше нової), знову вимагає змін.

Мінагрополітики нарешті пригадало законодавчу норму

в частині віднесення до «сільгоспчастки» суми доходів, отриманих від реалізації продуктів переробки на власних підприємствах, вироблених із продукції рослинництва, тваринництва та рибництва, вирощеної на сільгоспугіддях та землях водного фонду, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування. До речі, ми на це вказували у своєму коментарі до наказу № 6 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11).

Але

із запропонованим Мінагрополітики порядком відображення таких доходів за рядками 1, 2 і 3 Розрахунку та з додаванням слів «і продуктів її переробки на власних підприємствах» у редакцію підпунктів 5.1, 5.2 і 5.3 оновлених Методрекомендацій № 6 не згодні, оскільки в цьому разі не може бути відповідності даних Розрахунку і показників форми 50-сг.

На нашу думку, обсяги реалізації продуктів переробки сільгосп(рибо)продукції власного виробництва, незалежно від способу переробки, що застосовується (давальницька схема або на власних підприємствах),

мають відображатись у підпункті 5.4 Методрекомендацій № 6 і рядку 4 Розрахунку. До речі, аналогічний порядок було передбачено скасованими Методрекомендаціями № 419.

В оновлених Методрекомендаціях № 6 заслуговує на увагу підпункт 5.9:

у Розрахунку за рядком 9 підлягають відображенню отримані з державного бюджету суми коштів фінансової підтримки, які вилучаються із загальної суми валового доходу (доплати, дотації, суми ПДВ, акумульовані на спеціальних рахунках, тощо). Цілком зрозуміло, що в результаті такого вилучення процентне значення критерію «сільськогосподарності» збільшиться.

Нагадаємо фахівцям Мінагрополітики і про те, що в назві субрахунку 791 уже давно слово «основний» замінено словом «

операційний».

На жаль,

наказ № 54, що коментується, а також лист ДПАУ № 1753 (с. 15) і Перелік супутніх послуг, доходи від надання яких у разі утворення сільськогосподарського підприємства шляхом злиття, приєднання, перетворення, розподілу або виділення включаються до суми, отриманої від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки (крім підакцизних товарів), затверджений наказом Мінагрополітики від 19.01.2007 р. № 25 (с. 14), які не коментуються окремо, але опубліковані в цьому ж номері газети, хоча і датовані січнем, реально стали надбанням громадськості тільки у лютому 2007 року, тобто після 31 січня поточного року, що є граничним строком подання податкового розрахунку ФСП.

Парадокс полягає в тому, що

обидва відомства, «завдяки» яким сільгосппідприємства отримали несвоєчасні та неякісні Методрекомендації та форму Розрахунку «сільськогосподарності», навіть словом не обмовилися про продовження строків подання або про заміну раніше поданого Розрахунку — уже за новою формою (у редакції наказу № 6), а тим більше — новіше нової (у редакції наказу № 54). Звертаємо увагу, що таку форму Розрахунку в останній редакції ми вкладаємо в цей номер газети. За нашою інформацією, податкові органи на місцях наполягають на заміні раніше поданих Розрахунків.

Щодо Переліку супутніх послуг, яким, як відомо, можуть керуватися лише новостворені протягом звітного року агроформування для заповнення рядка 5 Розрахунку «сільськогосподарності», то слід мати на увазі, що

супутні послуги, які надаються покупцю сільгосппідприємством-виробником мають, по-перше, належати виключно цьому сільгосппідприємству-виробнику, а по-друге, приймаються лише за період з дати передачі права власності на зазначену в Переліку продукцію до дати її фактичної передачі покупцю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі