Податковим агентом при обміні рухомого майна є нотаріус або юрособа

Редакція ПБО
Лист від 18.10.2006 р. № 11774/6/17-0716

Податковим агентом при обміні рухомого майна є нотаріус або юрособа

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.10.2006 р. № 11774/6/17-0716

(витяг)

<...> При розгляді питання оподаткування, коли обмін об’єктами рухомого майна здійснюється між фізичною і юридичною особами, слід виходити з такого.

Згідно із Цивільним кодексом України (статті 715, 716) за договором міни (бартеру) кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Кожна зі сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

Таким чином,

якщо договір міни рухомого майна посвідчується нотаріально, то податковим агентом при ньому є нотаріус (п. 12.5 ст. 12 Закону), а особою, відповідальною за сплату податку, є сама фізична особа — власник майна, що обмінюється (продається). Така фізична особа має сплатити податок до або під час нотаріального посвідчення договору міни (купівлі-продажу) зі звичайної вартості рухомого майна.

Якщо ж міна (купівля-продаж) рухомого майна здійснюється без нотаріального посвідчення договору, то в даному випадку юридична особа

, як передбачено п. 12.4 ст. 12 Закону, має виступити податковим агентом щодо звичайної вартості рухомого майна, яке відчужується фізичною особою. У податковому розрахунку ф. № 1ДФ дана операція має бути відображена за ознакою доходу 07.

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі