Теми статей
Обрати теми

Обмін об’єкта рухомого майна на нерухоме

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2005 р. № 1804/6/17-3116

Обмін об’єкта рухомого майна на нерухоме

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.03.2005 р. № 1804/6/17-3116

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> і повідомляє.

Згідно із Законом України від 22.05.2003 p. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

доходом з джерелом його походження з України є будь-який доход, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, зокрема у вигляді:

доходів від продажу рухомого майна, якщо факт зміни власника (продажу об’єкта рухомого майна) підлягає державній реєстрації та/або нотаріальному посвідченню згідно із законом України, або якщо місце вручення такого рухомого майна набувачеві знаходиться на території України (пп. «ж» п. 1.3 ст. 1 Закону),

доходів від продажу нерухомого майна, розташованого на території України (пп. «є» п. 1.3 ст. 1 Закону).

Згідно із Цивільним кодексом України (ст. ст. 715, 716, далі — ЦК)

за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

До договору міни застосовуються, зокрема, загальні положення про купівлю-продаж

. Згідно із загальними положеннями про купівлю-продаж, встановленими параграфом 1 ЦКУ (ст. 657), договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвід-ченню та державній реєстрації.

Отже, якщо однією із сторін договору міни, зокрема юридичною особою, продається (обмінюється) об’єкт нерухомого майна, такий договір повинен бути укладений у письмовій формі і нотаріально посвідчений у встановленому порядку.

Оскільки до договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж і Закон не встановлює окремого порядку оподаткування доходів фізичних осіб у разі обміну об’єкта рухомого майна на об’єкт нерухомого майна, оподаткування таких операцій здійснюється за правилами, встановленими

пунктами 11.1 — 11.2 статті 11 та пунктом 12.1 статті 12 Закону.

Платниками податку з доходу згідно з Законом є тільки фізичні особи

.

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі