Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування одноразової винагороди при обчисленні середньої зарплати

Редакція ПБО
Лист від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07

Щодо врахування одноразової винагороди при обчисленні середньої зарплати

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07

 

Міністерство праці та соціальної політики України розглянуло <...> і повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (в тому числі щорічної) провадиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 3 Порядку до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; премії, які мають постійний характер; одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і вислугу років; індексація тощо.

Абзацом 2 пункту 3 Порядку визначено, що

одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Виходячи зі змісту листа одноразова винагорода за підсумками роботи за 2005 рік була нарахована і виплачена в грудні 2005 року, тобто в

поточному році за поточний рік.

Оскільки

основною умовою врахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік є її нарахування «в поточному році за попередній календарний рік», у вказаному в листі випадку вона не буде врахована при обчисленні середньої заробітної плати.

Заступник міністра М. Солдатенко



коментар редакції

Включення «тринадцятої зарплати» до розрахунку відпускних

Розрахунок суми відпускних здійснюється на підставі Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Відповідно до абзацу першого п. 3 Порядку № 100 до розрахунку середньої заробітної плати серед інших виплат включається

винагорода за підсумками роботи за рік. При цьому згідно з абзацом другим п. 3 Порядку № 100 одноразова винагорода за підсумками роботи за рік включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

У зв’язку з цим виникло запитання: як винагорода за підсумками роботи за рік включається до розрахунку середнього заробітку, якщо її нараховано

в кінці того ж року? Адже будь-яких особливостей включення суми цієї винагороди до розрахунку середньої заробітної плати Порядок № 100 не передбачає.

Виходячи з висновків, які містяться в листі, що коментується, працівники Мінпраці вважають, що для включення до середнього заробітку винагороди за підсумками роботи за рік

основною умовою є нарахування такої винагороди в поточному році за попередній. Якщо винагорода нараховується в кінці того самого року, за який її має бути виплачено, то, на думку Мінпраці, вона взагалі не повинна брати участі в розрахунку відпускних.

Отже, працівники цього відомства вбачають якусь істотну різницю між винагородою за підсумками роботи за рік, нарахованою 31 грудня, та винагородою, нарахованою 1 січня наступного року. А тим часом, абзац перший п. 3 Порядку № 100 не ставить можливість уключення до розрахунку середнього заробітку винагороди за підсумками роботи за рік у залежність від періоду його нарахування.

Що стосується абзацу другого п. 3 Порядку № 100, то, на наш погляд, він тільки встановлює

особливі правила включення до розрахунку середнього заробітку винагороди, нарахованої в поточному році за попередній. Щодо винагород, нарахованих у поточному році за поточний же рік, таких особливих правил не передбачено.

Лист, що коментується, має сподобатися тим роботодавцям, які хочуть заощадити на сумі відпускних, які нараховуються своїм працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі