Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи можна амортизувати кондиціонер у податковому обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можна амортизувати кондиціонер у податковому обліку

 

Наше підприємство у 2006 році придбало кондиціонер до офісу. Скажіть, чи можна віднести його до виробничих фондів та амортизувати в податковому обліку?

(м. Запоріжжя)

 

Кондиціонер, розміщений в офісі

, вартістю понад 1000 гривень є виробничим основним фондом і підлягає амортизації у складі основних фондів групи 2.

Обґрунтуємо нашу позицію.

По-перше

, про зв’язок кондиціонера з господарською діяльністю свідчить його цільове призначення — регулювати мікроклімат у виробничих приміщеннях, тобто він сприяє виконанню завдань підприємства з охорони праці. Зокрема, зауважимо, що організація систем кондиціонування є валововитратним заходом згідно з абз. 6 п. 1 Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994, де якраз і застерігаються такі витрати.

Звичайно, у

Переліку йдеться про валові витрати, однак ми вважаємо за можливе провести тут аналогію для підтвердження права амортизувати кондиціонер у складі основних фондів — адже його використання пов’язане з охороною праці, а отже, відноситься до господарської діяльності підприємства.

По-друге

, відповідно до абз. 8 п.п. 8.1.4 Закону про податок на прибуток невиробничими вважаються об’єкти, розміщені в невиробничих приміщеннях (що використовуються в таких приміщеннях). Оскільки кондиціонер розміщено в офісному (тобто у виробничому) приміщенні, то навіть формально кондиціонер не підпадає під визначення невиробничих фондів.

Слід зауважити, що позиція податкових органів із цього питання є суперечливою. Наприклад, у

листі від 14.01.2002 р. № 256/6/15-1216 ДПАУ дозволяє амортизувати у складі виробничих фондів холодильник, мікрохвильову піч та чайник, придбані для створення необхідних умов працівникам. Такий же позитивний тон має і постанова ВГСУ від 03.08.2005 р. у справі № 25/289 (у частині підтвердження того, що кавоварки, обігрівачі, електрочайники для апарату управління підприємства пов’язані з господарською діяльністю).

Однак уже в

листі ДПА у м. Києві від 20.06.2003 р. № 655/10/31-105 висловлюється позиція «проти» — київські податківці не бачать підстави віднести кондиціонер та обігрівач до складу виробничих ОФ.

Ще раз підкреслимо:

на нашу думку, амортизувати кондиціонер як об’єкт виробничих основних фондів можна.

На закінчення варто зазначити, що установлення кондиціонера майже завжди поєднується з проведенням робіт із прокладання теплової магістралі. На нашу думку, ці роботи можна розглядати як поліпшення основних фондів групи 1 — приміщень чи будівель, в яких установлюється кондиціонер. Відповідно і витрати на прокладання таких магістралей має бути віднесено на валові витрати в межах 10 % ліміту витрат — згідно з

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток або в розмірах перевищення ліміту збільшать балансову вартість відповідного об’єкта групи 1 основних фондів.

Відповідь підготував економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Антон Кліменко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі