Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати внесків та врегулювання правовідносин

Редакція ПБО
Лист від 09.11.2006 р. № 14663/03-30

Щодо сплати внесків та врегулювання правовідносин

Лист Пенсійного фонду України від 09.11.2006 р. № 14663/03-30

 

Пенсійний фонд України <...> щодо сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з сум винагород за надані послуги згідно договорів цивільно-правового характеру і враховуючи роз’яснення Міністерства юстиції України в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) громадяни України, іноземці (якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України) та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах цих підприємств та організацій, в об’єднаннях громадян, у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності та інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або

виконують роботи на зазначених підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, тобто є застрахованими особами.

Страхувальниками для зазначених осіб згідно статті 14 Закону є роботодавці.

Водночас повідомляємо, що відповідно до роз’яснення, наданого Міністерством юстиції України від 16.05.2005 № 19-46-163 до класифікації, яка склалась, згідно положень Цивільного кодексу України у правовому полі України для надання послуг або виконання робіт можливо застосувати такі правові конструкції, як договір про надання послуг та договір підряду.

Згідно із частиною першою статті 901 Цивільного кодексу України за

договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частини першої статті 837 Цивільного кодексу України

за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Спільною рисою зазначених договірних конструкцій є те, що за їх допомогою оформлюються правовідносини між двома сторонами по наданню певного виду робіт та послуг.

Для того щоб правильно визначити правову конструкцію, яку слід застосовувати для врегулювання даних правовідносин, необхідно чітко розмежовувати поняття робіт та послуг.

Характерною ознакою послуг

є відсутність результату майнового характеру, невіддільність від джерела або від одержувача, синхронність надання й одержання, неможливість зберегти, споживчість послуги при її наданні.

Предметом підрядних

відносин може бути як створювана річ, так і обробка, переробка, ремонт вже існуючої речі.

Тому

правовідносини з надання маркетингових послуг, консультаційних послуг, бухгалтерських послуг, юридичних та аудиторських послуг мають ознаки правовідносин, які регулюються договором про надання послуг.

Заступник голови правління О. Коренєв



коментар редакції

І все-таки це послуги

Листом від 01.09.2006 р. № 11127/03-02 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81) Пенсійний фонд роз’яснив, що особи, які надають послуги, не є застрахованими, а отже, із суми винагороди за

надані послуги за договорами цивільно-правового характеру пенсійні внески не сплачуються.

При цьому Пенсійним фондом було визначено

характерні ознаки послуги:

— відсутність результату майнового характеру;

— невіддільність від джерела або від одержувача;

— синхронність надання та отримання;

— неможливість зберегти;

— споживність послуги при її наданні.

Однак визначити, чи відповідає та чи інша робота/послуга переліченим вище критеріям, не завжди просто. Зокрема, не повністю зрозуміло, чим є консультаційні, маркетингові, юридичні, аудиторські, бухгалтерські послуги, що мають цілком речовинний результат (письмова консультація, звіт про дослідження ринку, договір, аудиторський висновок, бухгалтерська чи податкова звітність), який використовується в подальшому.

У листі, що коментується, Пенсійний фонд роз’яснює, що

правовідносини щодо надання маркетингових, консультаційних, бухгалтерських, юридичних та аудиторських послуг мають ознаки правовідносин, які регулюються договором про надання послуг. Отже, можна дійти висновку, що з їх вартості не справляється внесок до Пенсійного фонду незалежно від того, чи складаються при цьому будь-які письмові документи (консультації, висновки, бухгалтерська чи податкова звітність тощо), що використовуються в подальшому.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі