Теми статей
Обрати теми

Щодо включення пенсійного збору до бази оподаткування ПДВ послуг стільникового зв’язку за умови продажу карток передоплаченого сервісу

Редакція ПБО
Лист від 25.05.2007 р. № 10611/7/16-1517-26

Щодо включення пенсійного збору до бази оподаткування ПДВ послуг стільникового зв’язку за умови продажу карток передоплаченого сервісу

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.05.2007 р.
№ 10611/7/16-1517-26

 

ДПАУ розглянула лист щодо роз’яснення стосовно включення до бази оподаткування ПДВ послуг рухомого стільникового зв’язку збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, за умови продажу карток передплаченого сервісу стільникового зв’язку не операторами стільникового зв’язку, а іншими особами (у тому числі в межах посередницьких договорів), і повідомляє.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість», у редакції, чинній з 01.08.2005 р.,

база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком ПДВ, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Відповідно до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740,

збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку сплачують підприємства, установи та організації, фізичні особи, які користуються послугами стільникового рухомого зв’язку, а також оператори цього зв’язку, які надають свої послуги безоплатно. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку сплачується платниками збору оператору одночасно з оплатою ними зазначених послуг.

Отже,

на кожному етапі продажу карток передплаченого сервісу стільникового зв’язку (незалежно від статусу особи, яка такі картки реалізує) сума збору на обов’язкове державне пенсійне страхування до бази оподаткування ПДВ не включається.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Перепродавці карток стільникового зв’язку не нараховують ПДВ на суму пенсійного збору

У листі, що коментується, ДПАУ доволі ліберально підійшла до питання обкладення ПДВ операцій перепродавців карток поповнення рахунка. Чесно кажучи, від податківців такої ліберальності ми не чекали. Особливо з урахуванням роз’яснень, що надаються «на місцях». Зокрема, у листі ДПА в м. Києві від 16.08.2006 р. № 639/10/31-106 (який готувався за завданням ДПАУ) зазначалося:

«…оскільки збір на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку не включаюється до бази оподаткування ПДВ, то при продажу карток передплаченого сервісу стільникового рухомого зв’язку

оператором стільникового рухомого зв’язку суми зазначеного збору не включаються до бази оподатковування податком на додану вартість. У разі продажу зазначених карток іншими особами база оподаткування визначається з продажної вартості таких карток».

Можливо, саме тому багато які перепродавці «карток поповнень рахунка» все-таки нараховують ПДВ на всю вартість продажу, не виключаючи з бази оподаткування збір до Пенсійного фонду, який збирається оператором. В умовах «дії» листа, що публікується (висновки якого зацікавленим платникам має сенс підтвердити індивідуальним податковим роз’ясненням на свою адресу), такі перепродавці можуть змінити порядок нарахування ПДВ. Причому в них залишається право на коригування в бік зменшення і раніше нарахованих податкових зобов’язань. Водночас позиція ДПАУ — не на користь покупців карток, які втрачають частину податкового кредиту, що припадає на суму збору до Пенсійного фонду.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі