Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту самозайнятих осіб та оподаткування доходів приватних нотаріусів

Редакція ПБО
Лист від 12.03.2007 р. № 1136/

Щодо податкового кредиту самозайнятих осіб та оподаткування доходів приватних нотаріусів

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.03.2007 р. № 1136/П/17-0415

 

ДПАУ розглянула лист і повідомляє.

Згідно з підпунктом 5.1.1 статті 5 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу. При цьому Законом встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму нарахованої йому протягом звітного року заробітної плати.

Поняття заробітної плати

визначено у п.п. «д» п. 1.3 ст. 1 Закону, згідно з яким заробітна плата — це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця.

Відповідно до п. 1.19 ст. 1 Закону

самозайнята особа — це платник податку, який є суб’єктом підприємницької діяльності або здійснює незалежну професійну діяльність та не є найманою особою у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Таким чином, оскільки

самозайняті особи не є найманими працівниками, одержання ними доходів регламентується не трудовим, а цивільним законодавством.

Виходячи з наведеного,

доходи самозайнятих осіб, одержані ними в межах здійснення своєї незалежної професійної діяльності, не є зарплатою, а такі особи не мають законодавчих підстав для нарахування податкового кредиту.

Доходи приватних нотаріусів оподатковуються за загальними нормами

, встановленими Законом № 889 для фізичних осіб, — за ставкою податку, визначеною у п. 7.1 ст. 7 Закону (з урахуванням п. 22.3 ст. 22 Закону — 15 % від об’єкта оподаткування).

Статтею 19 Закону № 889 (пп. 19.1 «а») передбачено, що

платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат у обсягах, достатніх для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі коли такий платник податку зобов’язаний цим Законом подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків.

Відповідно до підпункту «в» підпункту 19.1 статті 19 Закону № 889 платники податку зобов’язані

подавати декларацію за встановленою формою у визначені строки у випадках, коли згідно з нормами Закону таке подання є обов’язковим, у тому числі при одержанні доходів не від податкових агентів.

Листом Мін’юсту України від 02.02.2006 р. № 31-35/20 приведено

єдиний перелік витрат, пов’язаних з організацією роботи приватних нотаріусів, яким слід керуватися при здійсненні діяльності.

Витрати приватних нотаріусів

, пов’язані з організацією їх роботи, є необхідними для забезпечення законності та професійності їх діяльності та випливають з вимог чинного законодавства і повинні бути відображені у їхньому податковому обліку відповідно до вимог пункту 19.1 статті 19 Закону. При цьому витрати враховуються за звітний податковий період (рік) та не переносяться на наступний звітний податковий період (рік).

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Приватні нотаріуси не мають права на податковий кредит щодо податку з доходів фізичних осіб

Черговий лист ДПАУ присвячено питанням реалізації права на податковий кредит.

Дійсно, згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV

загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суму загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого протягом звітного року як заробітна плата.

Самозайнята особа — це платник податків, який є суб’єктом підприємницької діяльності або здійснює незалежну професійну діяльність і не є найманою особою в межах такої підприємницької або незалежної професійної діяльності.

У свою чергу, незалежна професійна діяльність — діяльність, що полягає в участі фізичних осіб у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, так само як діяльність лікарів (у тому числі стоматологів, зубних техніків), адвокатів,

приватних нотаріусів, аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів чи архітекторів та помічників зазначених осіб або осіб, зайнятих релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю, за умови, що такі особи не є найманими працівниками або суб’єктами підприємницької діяльності.

Нотаріуси для цілей Закону № 889 є самозайнятими особами. Доходи, що одержують нотаріуси в межах своєї професійної діяльності, не є заробітною платою. У зв’язку з цим, як зазначає ДПАУ,

приватні нотаріуси не мають права на податковий кредит щодо податку з доходів фізичних осіб.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі