Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Відображення нормативної оцінки землі в обліку

Редакція ПБО
Стаття

Відображення нормативної оцінки землі в обліку

 

Лікарня користується земельною ділянкою площею 2,8 га на підставі державного акта на право постійного користування землею. Нормативна грошова оцінка цієї ділянки становить 1,1 млн грн. Чи відображається нормативна оцінка землі в бухгалтерському обліку?

 

Відповідно до

ст. 92 Земельного кодексу право постійного користування земельною ділянкою — це право володіння та користування земельною ділянкою, яка перебуває в державній або комунальній власності, без установлення строку. Таке право придбавають підприємства, установи та організації державної та комунальної власності.

Право постійного користування виникає після отримання державного акта та його державної реєстрації. Форму державного акта на право постійного користування земельною ділянкою затверджено

постановою КМУ від 02.04.2002 р. № 449. Оскільки в цьому акті відсутня грошова оцінка землі, її необхідно визначити окремо.

Згідно зі

ст. 201 Земельного кодексу грошова оцінка землі буває нормативною та експертною.

Нормативна оцінка землі

використовується при визначенні розміру земельного податку, втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. При цьому в бухгалтерському обліку нормативна оцінка землі не враховується.

Для відображення в бухгалтерському обліку права постійного користування землею необхідно провести експертну оцінку

. Експертна оцінка земельних ділянок проводиться суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель на підставі договору. Після проведення експертної оцінки землі право постійного користування такою землею відобразиться на субрахунку 122 «Інші нематеріальні активи» рахунка 12 «Нематеріальні активи».

Додамо, що право постійного користування земельною ділянкою не дає бухгалтеру підстав віднести землю до об’єктів основних фондів у бухгалтерському обліку.

Олена ПАВЛЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі