Теми статей
Обрати теми

Про затвердження узагальнюючого роз’яснення щодо розрахунку граничних норм витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду при здійсненні перевірок використання коштів за призначенням

Редакція ПБО
Постанова від 26.06.2007 р. № 38

Про затвердження узагальнюючого роз’яснення щодо розрахунку граничних норм витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду при здійсненні перевірок використання коштів за призначенням

Постанова від 26.06.2007 р. № 38

(витяг)

 

Відповідно до Порядку надання роз’яснень з питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 06.07.2006 р. № 80, та з метою забезпечення єдиного підходу робочих органів Фонду до перевірок цільового використання коштів Фонду на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах, правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності
ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.

Затвердити узагальнююче роз’яснення щодо розрахунку граничних норм витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду при здійсненні перевірок використання коштів за призначенням, що додається.

<...>

Голова правління

Л. Сачков

 

 

Затверджено постановою правління Фонду від 26.06.2007 р. № 38

Узагальнююче роз’яснення щодо розрахунку граничних норм витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду при здійсненні перевірок використання коштів за призначенням

 

У зв’язку з надходженням запитів щодо прийняття до заліку витрат коштів Фонду, передбачених на харчування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих оздоровчих закладах, правління Фонду роз’яснює.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» за рахунок коштів Фонду здійснюється часткове фінансування оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у порядку, визначеному правлінням Фонду.

Пунктом 1.7 Порядку часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 03.03.2006 р. № 4 (із змінами та доповненнями), передбачено, що граничні норми витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах (у частині вартості набору продуктів харчування) щорічно затверджуються правлінням Фонду.

Постановою правління Фонду від 15.03.2007 р. № 4 затверджені

граничні норми витрат на харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах у частині вартості добового набору продуктів харчування на одну дитину відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (далі — постанова Кабміну).

Додатком 6 постанови Кабміну передбачена

денна норма харчування на одну дитину. При цьому продукти щоденного споживання використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» керівником дитячого оздоровчого закладу затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.

При складанні такого меню враховуються денні норми харчування, затверджені постановою Кабміну, та граничні норми витрат коштів Фонду, передбачені на харчування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб.

З урахуванням зазначеного, робочі органи Фонду при перевірках цільового використання коштів Фонду на харчування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих оздоровчих закладах мають

приймати до заліку витрати, які в середньому за зміну не перевищують:

20 грн. на одну дитину на добу в заміських (міських) та санаторного типу дитячих оздоровчих закладах, розташованих на території Автономної Республіки Крим, м. Києва та Київської приміської зони (за переліком);

17 грн. на одну дитину на добу в заміських (міських) та санаторного типу дитячих оздоровчих закладах інших регіонів;

10 грн. на одну дитину на добу в дитячих оздоровчих закладах з денним перебуванням, розташованих на території Автономної Республіки Крим;

8 грн. на одну дитину на добу в дитячих оздоровчих закладах з денним перебуванням інших регіонів.

Ці граничні

норми витрат застосовуються за умови дотримання дитячими оздоровчими закладами добових норм харчування дітей, затверджених постановою Кабміну.



коментар редакції

Порядок застосування граничних норм витрат на харчування в дитячих оздоровчих закладах

Особливості дитячої оздоровчої кампанії 2007 року, зокрема питання часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, уже розглядалися в публікації нашого фахівця (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 41, с. 21).

Як було зазначено, граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих оздоровчих закладах на 2007 рік затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.03.2007 р. № 4.

Наведемо в таблиці граничні норми витрат на харчування.

 

Граничні норми витрат (на один людино-день)

Види
дитячих оздоровчих закладів

заміські (міські)
та санаторного типу,
розташовані

з денним перебуванням, розташовані

на території АРК, м. Києва та Київської приміської зони

в інших регіонах України

на території АРК

в інших регіонах України

на харчування, грн.

20

17

10

8

 

При складанні калькуляції витрат на харчування дитячі оздоровчі заклади повинні також ураховувати вимоги постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591. У додатку 6 цієї постанови передбачено денну норму харчування на одну дитину. При цьому продукти щоденного споживання використовуються в межах денної норми + 5 %, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень.

У зв’язку з виконанням цієї вимоги можливі коливання витрат на харчування на день, тобто може бути як більше затверджених граничних норм витрат на харчування, так і менше.

У постанові, що коментується, щодо цього питання зазначено таке. При перевірках цільового використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на харчування дітей у дитячих оздоровчих закладах повинні прийматися до заліку витрати, які в середньому за зміну не перевищують граничні норми витрат на харчування. Інакше кажучи, при частковому фінансуванні Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності путівки до дитячого оздоровчого закладу допускається перевищення граничних норм на харчування в розрізі окремого дня, але за умови, що в середньому за зміну граничні норми витрат на харчування на день не перевищено.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі