Теми статей
Обрати теми

Щодо погашення боргу за податковими векселями авалістом та векселедавцем

Редакція ПБО
Лист від 13.07.2006 р. № 13304/7/24-1118

Щодо погашення боргу за податковими векселями авалістом та векселедавцем

Лист Державної податкової адміністрації України
від 13.07.2006 р.
№ 13304/7/24-1118

 

Державна податкова адміністрація України розглянула запити <...> щодо порядку та процедур погашення боргу по податковим векселям 1 категорії і в межах компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до норм законів України від 25.03.2005 № 2505 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» (далі — Закон № 2505) та від 07.07.2005 № 2771 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законів України» (далі — Закон № 2771)

податковий вексель, який за бажанням платника податків може видаватися на суму податкових зобов’язань при імпорті товарів на митну територію України, обов’язково повинен бути авальований комерційним банком.

Згідно зі статтею 30 Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі (далі — Уніфікований вексельний закон)

під авалем розуміється вексельне поручительство, за яким особа (аваліст) бере на себе відповідальність перед власником векселя за виконання векселедавцем зобов’язань оплатити цей вексель.

Якщо векселедавець своєчасно не погашає податковий вексель, то відповідно до норм Закону № 2505 сума, зазначена у непогашеному векселі, розглядається як податкова заборгованість, яка погашається в порядку, передбаченому законодавством для погашення податкового боргу і протест такого векселя не здійснюється.

Статтею 32 Уніфікованого вексельного закону також передбачено, що

аваліст відповідає так само, як і особа, зобов’язання якої він забезпечив.

Статтею 8 Закону України від 05.04.2001 № 2374 «Про обіг векселів в Україні» передбачено, що

тільки після вчинення протесту в неакцепті і вчинення нотаріусом виконавчого напису такий вексель одержує статус виконавчого документа і стягнення суми боргу можна здійснити згідно із Законом України від 21.04.99 № 606 «Про виконавче провадження».

На підставі заяви утримувача векселя виконавча служба (за місцем перебування боржника (аваліста) відкриває виконавче провадження і проводить стягнення боргу за векселем.

Оскільки

для комерційного банку, який здійснює аваль, непогашена вексельна сума не може вважатися узгодженою сумою його податкового боргу, то і процедури погашення узгодженої суми податкового боргу, передбачені нормами Закону України від 21.12.2000 № 2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», на неї не розповсюджуються.

Враховуючи вищевикладене,

примусове стягнення боргу з аваліста за непогашеним податковим векселем може бути здійснено тільки за рішенням суду.

Що стосується

стягнення заборгованості по податковому векселю І категорії з підприємця-векселедавця, то слід зазначити, що заходи по погашенню податкового боргу за рішенням органу державної податкової служби (органу стягнення) здійснюються відповідно до норм Закону України від 21.12.2000 № 2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» не раніше тридцятого календарного дня з моменту надіслання йому другої податкової вимоги щодо узгодженої суми податкових зобов’язань.

Заступник голови Л. Ходос



коментар редакції

Процедура стягнення неоплачених податкових векселів І категорії очима ДПАУ

Свого часу ДПАУ досить обтічно висловилася стосовно процедури стягнення несплачених сум за податковими векселями І категорії в листі від 22.12.2005 р. № 25595/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 11). Вона зазначала, що якщо платник податків з яких-небудь причин не має можливості погасити заборгованість за податковим векселем (І категорія),

така заборгованість визнається податковою заборгованістю банку-аваліста з проведенням відповідних процедур для забезпечення її стягнення.

У редакційному коментарі до згаданого листа (див. там же на с. 19) ми критикували ДПАУ за те, що вона не наводить переліку конкретних заходів, які мають здійснюватися щодо банку, а також висловлювали думку, що таке стягнення з банку

може бути здійснено лише в судовому порядку. У листі, що сьогодні публікується (направлено ДПА в Харківській області та ДПА в м. Києві), ДПАУ з цим погоджується — з аваліста суму за векселем можна стягнути тільки за рішенням суду.

На жаль, такої визначеності в частині проведення процедур стягнення безпосередньо з платника-імпортера в листі ми не знаходимо. Зі свого боку зауважимо, що цю процедуру законодавством не встановлено. Точно кажучи, щодо векселів І категорії

відсутній факт погодження податкового зобов’язання (за умови, якщо податковий вексель не прирівняти до декларації), а це є серйозною перешкодою для податківців у частині проведення позасудової процедури стягнення. Нагадаємо також, що ДПАУ визнала відсутність підстав для застосування штрафу згідно з п.п. 17.1.7 Закону № 2181 за порушення строків сплати сум за податковим векселем (див. наказ від 12.06.2007 р. № 348 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 51).

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі