Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Помилка в обліку перехідної операції платника єдиного податку

Редакція ПБО
Стаття

Помилка в обліку перехідної операції платника єдиного податку

 

Ситуація

З початку року підприємство перейшло із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку за ставкою 10 %. На загальній системі оподаткування (у грудні 2006 року) підприємство відвантажило продукцію на суму 18000 грн.
(у тому числі ПДВ — 3000 грн.). Гроші надійшли на розрахунковий рахунок у період перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування (лютий 2007 року) та як на виручку від реалізації на них було нараховано єдиний податок. Помилку виявлено у червні.

 

Порушення

У цьому випадку порушення прямої норми чинного законодавства відсутнє. Водночас, обкладати єдиним податком суму виручки від реалізації продукції, яка потрапила до складу валового доходу за правилом першої події та підлягала обкладенню податком на прибуток не потрібно.

 

Аналіз ситуації

Перехідні операції є найпроблематичнішими з позиції податкового обліку, оскільки законодавчо не врегульовані. Обережним платникам податків у цьому разі бажано звернутися до місцевої ДПІ для отримання відповідного роз’яснення з цього питання.

Щодо аргументів на користь необкладення таких сум єдиним податком, слід згадати

лист ДПАУ від 12.05.2000 р. № 6502/7/15-1317, а також консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2003, № 16. Непрямо орієнтацію податківців на виключення подвійного оподаткування підтверджують їх консультації щодо зворотного переходу: зі спрощеної системи оподаткування на загальну (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2002, № 13, 2003, № 16, 2005, № 9, 35). Про уникнення подвійного оподаткування йдеться і в п. 2 ст. 17 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

У результаті зазначеної помилки було завищено податкові зобов’язання щодо єдиного податку. Оскільки ця помилка не призвела до недоплати до бюджету, то й штраф, передбачений

п. 17.2 Закону № 2181, сплачувати не потрібно.

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення самостійно виявлених помилок, допущених при розрахунку єдиного податку в минулих періодах, регулюється

п. 13 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98 і пп. 5.1, 17.2 Закону № 2181.

Стосовно цієї ситуації помилку може бути виправлено або шляхом подання

уточнюючого розрахунку (УР), або шляхом зазначення цієї помилки в Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою за II квартал (далі — єдиноподатковий розрахунок).

Якщо платник вирішить виправити помилку за допомогою подання УР, то в рядку 1 УР необхідно зазначити суму, помилково включену до бази оподаткування зі знаком «-» — «-18000». У рядку 2 зазначається сума завищеного єдиного податку — «-1800». Ця ж сума дублюється в рядку 4. Рядок 5 УР не заповнюється, оскільки, як уже зазначалося, ця помилка до недоплати податку до бюджету не призвела.

 

Таблиця 1

Фрагмент заповнення УР

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

Сума помилки, не врахованої або зайво врахованої у попередніх звітних податкових періодах, що призвела до заниження (+) або завищення (-) об’єкта оподаткування (рядок 4 Розрахунку)

1

-18000

Сума заниженого (+) або завищеного (-) єдиного податку у попередніх звітних податкових періодах за ставкою (10 %) (рядок 5 Розрахунку)

2

-1800

Сума занижених (+) або завищених (-) внесків, нарахованих на суму дивідендів у попередніх звітних податкових періодах (рядок 6 Розрахунку)

3

Сума заниженого (+) або завищеного (-) податкового зобов’язання, нарахована у зв’язку з виправленням помилки (рядок 2 + рядок 3)

4

-1800

Сума штрафу, самостійно нарахована платником єдиного податку у зв’язку з виправленням помилки

5

 

На відміну від УР, при виправленні зазначеної помилки через єдиноподатковий розрахунок, буде відображено тільки суми недоплати або переплати податку (рядок 7 єдиноподаткового розрахунку) та штрафних санкцій (рядок 9). У цьому випадку необхідно в рядку 7 відобразити суму «-1800», яка зрештою вплине на підсумкову суму зобов’язань, що підлягають сплаті до бюджету (відобразиться при підрахунку рядка 8 єдиноподаткового розрахунку). Припустимо в підприємства за підсумками другого кварталу сума єдиного податку до сплати 3000 грн. (рядок 5)

 

Таблиця 2

Фрагмент заповнення Розрахунку сплати єдиного податку

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

I квартал

II квартал

III квартал

IV квартал

Наростаючим підсумком

1

2

3

4

5

6

7

Сума єдиного податку за ставкою (

10 ) %

5

2000

3000

5000

Внески, нараховані на суму дивідендів

6

 

Сума самостійно виявлених помилок за результатами минулих податкових періодів

7

-1800

-1800

Податкові зобов’язання до сплати
(рядок 5 + рядок 6 + (-) рядок 7)

8

2000

1200

3200

Сума штрафу, самостійно нарахована платником у зв’язку з виправленням помилки

9

 

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі