Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Закупівлі за державні кошти: чи є адміністративна відповідальність

Редакція ПБО
Стаття

Закупівлі за державні кошти: чи є адміністративна відповідальність

Чи застосовуються адміністративні штрафи за порушення законодавства про здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти? Якщо застосовуються, то в якому розмірі?

 

За порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти

ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) передбачається накладення адміністративного штрафу на посадових осіб, причетних до такого порушення. Розмір штрафу встановлено в межах від 150 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 2550 грн. до 5950 грн.

КпАП

конкретизує види порушень, за здійснення яких застосовуються зазначені штрафи, а саме:

— здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти без застосування визначених законом процедур;

— застосування процедур закупівлі з порушенням законодавства, у тому числі оформлення тендерної документації з порушенням законодавства, оцінка тендерних пропозицій за критеріями та методикою, не передбаченими для визначення найкращої тендерної пропозиції, укладення з переможцем торгів договору про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти за цінами та обсягами, що не відповідають вимогам тендерної документації;

— неопублікування інформації про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти згідно із законодавством, недотримання умов захисту вітчизняного ринку;

— неподання в установленому порядку звіту про результати здійснення процедур закупівлі, відображення недостовірних відомостей у такому звіті;

— непроходження навчання або підвищення кваліфікації з питань організації та здійснення процедур закупівлі згідно з вимогами закону;

— ненадання інформації, документів та матеріалів у передбачених законом випадках.

Ті ж

дії, здійснені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за одне з правопорушень, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 350 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні від 5950 грн. до 8500 грн.).

У зазначених розмірах адміністративні штрафи застосовуються за перелічені вище порушення,

здійснені з 12.03.2007 р., тобто з моменту набуття чинності новою редакцією ст. 16414 КпАП. Нагадаємо, що зміни до КпАП було внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 01.12.2006 р. № 424-V, що набув чинності в загальній частині з 12.03.2007 р.

До 12.03.2007 р. діяла стара редакція

ст. 16414 КпАП
, згідно з якою за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти розмір штрафу становив від 30 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1190 грн.), а за повторне порушення — від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190 грн. до 1700 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі