Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи потрібно сплачувати збір за парковку автомобілів на паркінгу?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи потрібно сплачувати збір за парковку автомобілів на паркінгу?

 

Чи потрібно сплачувати збір за парковку автомобілів до місцевого бюджету, якщо це паркінг і він належить нам?

(м. Одеса)

 

В одному з попередніх номерів нами було розглянуто відмінності між такими поняттями, як «паркування» та «автостоянка» («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 31).

Нагадаємо, що

паркування — це тимчасова стоянка автотранспорту у відведених або спеціально обладнаних місцях, визначених рішенням виконавчого комітету міської ради , без відповідальності за збереження транспортного засобу або з такою відповідальністю. Вимоги до місць паркування встановлюються місцевими правилами забудови, які затверджуються відповідними місцевими радами (ст. 12 Закону України «Про планування і забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-III). Суб’єкт господарювання, який бажає надавати послуги з паркування, повинен отримати на це дозвіл органів місцевого самоврядування, яким на нього також покладається обов’язок справляння разом з платою за послуги з паркування збору за парковку автомобілів та перерахування останнього до місцевого бюджету.

Автостоянка

ж є спеціальним місцем, призначеним для розміщення та зберігання транспортних засобів, позначеним дорожніми знаками згідно з Правилами дорожнього руху, затвердженими постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306, що має тверде покриття та розмітку місць стоянки автотранспорту.

Розмежування цих понять важливе для визначення того, хто має сплачувати збір за парковку автомобілів: якщо при паркуванні транспортних засобів збір за парковку автомобілів справляється, то при наданні послуг автостоянки — ні. Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва з цього приводу зазначив, що

збір за парковку автотранспорту повинен справлятися з юридичних осіб та громадян тільки в місцях, спеціально відведених для цього, а не в місцях для його зберігання та охорони (на автостоянках) (лист Держпідприємництва від 11.03.2004 р. № 1464). Як зазначалося в коментарі до цього листа, визначальним є те, під що відведено відповідну земельну ділянку: якщо під паркування автомобілів без забезпечення дотримання всіх вимог щодо забезпечення їх збереження (див. Правила зберігання транспортних засобів на автостоянках, затверджені постановою КМУ від 22.01.96 р. № 115) та без дотримання відповідних положень Цивільного кодексу України (зокрема, ст. 977 ЦКУ), є всі підстави для сплати збору за парковку автомобілів; якщо ж ділянку відведено під автостоянку — підстав для сплати збору немає («Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 45)*.

* Про те, як оформити право користування земельною ділянкою під автостоянкою див. лист Державного комітету України із земельних ресурсів від 10.01.2006 р. № 14-22-12/8.

Тому для відповіді на це запитання насамперед потрібно визначитися з поняттям «

паркінг». Законодавство оперує цим терміном для позначення вбудованих (прибудованих) автостоянок на першому або підземному поверсі, а також підземних багаторівневих автостоянок**.

** Див., наприклад, спільний наказ Державного комітету України з будівництва та архітектури і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 10.12.2004 р. № 238/225, роз’яснення Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України «Про поширення будівельних норм на влаштування автомийки в підземному паркінгу житлового будинку» від 01.04.2006 р., лист Держкомбудівництва від 05.05.2004 р. № 7/8-535 «Про особливості організації будівництва соціального житла та визначення його вартості», рішення Держкомбудівництва від 16.09.2005 р. № 63 «Про розгляд програми експериментального будівництва висотних будинків та багаторівневих підземних стоянок у м. Києві».

Це дозволяє говорити, що водії, які користуються послугами паркінгу (автостоянки), не повинні сплачувати збір за парковку автомобілів, і відповідно

суб’єкт господарювання, що надає послуги з паркінгу (автостоянки), не повинен його перераховувати до місцевого бюджету.

Проте якщо це буде паркінг, що знаходиться в комунальній власності і спеціально відведений рішенням місцевої ради під паркування, то водії, які залишають машину на такому паркінгу, мають сплачувати збір за парковку, а суб’єкти господарювання, які надають послуги з паркування, справляти його та перераховувати до місцевого бюджету. Сьогодні практика склалася так, що послуги з паркування надають, як правило, комунальні підприємства. Але це не єдиний варіант. Рішеннями деяких місцевих рад передбачено можливість проведення конкурсу серед суб’єктів господарювання, які бажають надавати послуги з паркування, або отримання ними дозволу на початок такої діяльності в місцях, визначених місцевими радами.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі