Теми статей
Обрати теми

Уступка права вимоги для первинного кредитора вважається заключною операцією

Редакція ПБО
Лист від 12.11.2002 р. № 7617/6/15-3415-5

Уступка права вимоги для первинного кредитора вважається заключною операцією

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.11.2002 р. № 7617/6/15-3415-5

 

ДПА України розглянула лист

щодо оподаткування податком на прибуток та ПДВ операцій з уступки вимог боргу новому кредитору по проданих товарах, за які покупцем не проведено розрахунок, і повідомляє таке.

Главою 17 Цивільного кодексу України передбачена можливість уступки права вимоги боргу.

Згідно з п.п. 11.3.1 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» першою операцією платника податку — первинного кредитора (продавця) є операція відвантаження товарів (робіт, послуг), тобто збільшення валового доходу відбувається за датою відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — за датою фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

У разі передачі документів, що підтверджують право вимоги боргу за відвантажені товари (роботи, послуги) первинним кредитором (продавцем) третій особі, така операція для продавця (первинного кредитора)

розглядається як заключна операція (друга подія) згідно з п.п. 11.3.1 ст. 11 Закону, тобто прирівнюється до операції зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг).

Підпунктом 4.2.10 ст. 4 Закону номінальна вартість взятих на облік, але неоплачених (непогашених) платіжних документів, емітованих (виданих) боржником на користь (на ім’я) платника податку як забезпечення або підтвердження заборгованості такого боржника перед таким платником податку,

не відноситься до складу валового доходу платника податку (продавця).

Стосовно питання щодо віднесення до складу валових витрат різниці між номінальною вартістю боргу, право вимоги якого уступлено, та сумою, отриманою при проведенні такої уступки

.

Відповідно до п. 5.5 ст. 5 Закону до складу валових витрат відносяться будь-які витрати, пов’язані з виплатою або нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями, які здійснюються у зв’язку з веденням господарської діяльності.

Пунктом 1.10 ст. 1 Закону визначено, що в цілях оподаткування до процентів відносяться:

платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг);

платіж за використання коштів, залучених у депозит;

платіж за придбання товарів у розстрочку.

Оскільки сума різниці між номінальною вартістю боргу, право вимоги якого уступлено, та сумою, отриманою при проведенні такої уступки, не відноситься до процентів, то

така сума не включається до складу валових витрат продавця при проведенні такої уступки згідно зі ст. 5 Закону.

При цьому сума, що була включена до валового доходу за фактом відвантаження у розмірі договірної вартості товарів,

не коригується на зазначену різницю.

Крім того, повідомляємо, що відповідно до п.п. 4.1.6 ст. 4 Закону сума штрафів та/або неустойки чи пені, одержаних за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, арбітражного чи третейського суду, включається до валового доходу платника податку.

Відповідно до п.п. 7.3.1 ст. 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» датою виникнення податкових зобов’язань з продажу товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, а у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Оскільки першою подією у ТОВ було відвантаження товарів у 2001 році, то податкові зобов’язання по цій операції повинні були виникнути на дату такого відвантаження.

Що стосується наступної операції з уступки вимог боргу, то згідно з п.п. 3.2.5 ст. 3 Закону операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових операцій),

крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, житлові чеки, земельні бони та деривативи, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Заступник голови Г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі