Теми статей
Обрати теми

В яких випадках факторинг не оподатковується ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 26.05.2006 р. № 9980/7/16-1517-26

В яких випадках факторинг не оподатковується ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.2006 р. № 9980/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист банку щодо оподаткування податком на додану вартість факторингових послуг і повідомляє.

Відповідно до п.п. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» не є об’єктом оподаткування операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Тобто,

якщо об’єктом факторингових операцій є об’єкти, відмінні від валютних цінностей, цінних паперів, у тому числі компенсаційних паперів (сертифікатів), інвестиційних сертифікатів, іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, житлових чеків, земельних бон та деривативів, такі операції оподатковуються податком на додану вартість у загальновстановленому порядку.

Факторингові операції, об’єктом боргу яких є грошові кошти, до числа об’єктів оподаткування не включаються, а тому при визначенні об’єкта оподаткування при їх здійсненні необхідно враховувати таке:

не є об’єктом оподаткування:

надання фактором грошових коштів (фінансування) за договором факторингу, предметом якого є переуступка права грошової вимоги за поставлені товари до боржника;

грошові кошти, отримані фактором у вигляді відсотків за користування підприємством фінансуванням, наданим відповідно до договору факторингу;

є об’єктом оподаткування:

плата за здійснення факторингової операції (комісійна винагорода);

комісійна винагорода, яку підприємство сплачує банку (фактору) за управління дебіторською заборгованістю;

надання консультаційних та інформаційних послуг;

плата за встановлення ліміту факторингу;

плата за внесення змін до умов договору;

плата за юридичне супроводження договору;

плата за надання інформації щодо стану погашення заборгованості дебіторам;

інші додаткові (супутні) послуги, якщо виключення таких послуг з числа об’єктів оподаткування не передбачено іншою нормою Закону.

 

Директор Департаменту податку на додану вартість Ю. Лапшин

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі