Теми статей
Обрати теми

Відступлення права вимоги грошового боргу не призводить до виникнення ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 06.08.2006 р. № 6433

Відступлення права вимоги грошового боргу не призводить до виникнення ПДВ

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 06.08.2006 р. № 6433

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва відповідно до листа <...> розглянув лист <...> щодо питань обкладення податком на додану вартість операцій з переуступки права грошової вимоги третій особі за договором факторингу і в межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 1.10 статті 1 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями) (далі — Закон № 168/97) факторинг — це операція з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу першому кредитору.

Крім того, згідно зі ст. 1077 Цивільного кодексу України за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження іншій стороні (клієнту) за плату, а клієнт відступає або зобов’язується відступити фактору своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Отже, клієнт може відступити фактору свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов’язання клієнта перед фактором.

Відповідно до підпункту 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону № 168/97 датою виникнення податкових зобов’язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування грошових коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а в разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових грошових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Оскільки першою подією платника податку — первісного кредитора за договором факторингу була операція з відвантаження товару, то податкові зобов’язання за цією операцією мали виникнути на дату такого відвантаження.

Щодо подальшої операції з відступлення вимог боргу

, то згідно з підпунктом 3.2.5 пункту 3.2 статті 3 Закону № 168/97 операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових операцій), крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи, не є об’єктом обкладення ПДВ.

Заступник голови С. Іголкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі