Теми статей
Обрати теми

Факторинг можуть здійснювати тільки фінустанови

Редакція ПБО
Лист від 13.10.2003 р. № 347/07/1-3/1

Факторинг можуть здійснювати тільки фінустанови

Лист Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 13.10.2003 р. № 347/07/1-3/1

 

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України розглянула <...> запит <...> стосовно правомірності кваліфікації уступки права вимоги як фінансової послуги та повідомляє наступне.

В основі уступки права вимоги лежить зобов’язання (розділ III ЦК УРСР). Згідно зі статтею 151 ЦК УРСР в силу зобов’язання одна особа (боржник) зобов’язана вчинити на користь іншої особи (кредитора) певну дію, як-от: передати майно, виконати роботу, сплатити гроші та інше або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

Розділ III ЦК України передбачає можливість укладання договорів уступки права вимоги та переводу боргу, у тому числі з метою отримання прибутку або збереження вартості фінансових ресурсів. Однак для встановлення можливості застосування поняття фінансових послуг (факторингу) та певних обмежень щодо договорів уступки права вимоги та договорів переводу боргу треба розмежувати угоди із застосуванням фінансових ресурсів та інших матеріальних цінностей, які можуть мати місце у розрахунках за згаданими угодами.

Уступку права вимоги саме за грошовими зобов’язаннями з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу слід кваліфікувати як факторинг.

Фінансовими послугами є

всі послуги, перелічені у ст. 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» незалежно від ознак, визначених у пункті 5 частини першої статті 1, а також всі інші послуги, які відповідають визначенню фінансовою послуги за пунктом 5 частини першої статті 1.

Тому факторинг

незалежно від ознак, наведених у пункті 5 частини першої статті 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», є фінансовою послугою.

Стосовно можливості укладання угоди уступки права вимоги фізичними особами (приватними підприємцями) та юридичними особами, що не мають статусу фінансової установи, повідомляємо

.

У цивільно-правових відносинах факторингу є три учасники: третя особа — особа, по відношенню до якої уступається право вимоги; клієнт — особа, яка поступається правом вимоги на підставі договору, та фактор — особа, до якої переходить право вимоги, тобто яка надає фінансові послуги у відносинах факторингу.

Згідно з чинним законодавством не існує обмежень щодо кола суб’єктів господарської (у тому числі підприємницької) діяльності, які можуть бути фактором. Особливості факторингових договорів прописані для банків у законодавстві про банки і банківську діяльність. Однак прямої заборони щодо неможливості укладення договорів факторингу іншими суб’єктами не встановлено. Тому згідно зі статтею 4 ЦК УРСР суб’єкти господарської діяльності мають право вчиняти угоди (в тому числі укладати договори), які хоч і не передбачені законом, але такі, що йому не суперечать.

Одночасно зазначаємо, що згідно з частиною 4 статті 5 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг має право визначати можливість та порядок надання окремих фінансових послуг юридичними особами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами.

З 1 січня 2004 року мають набрати чинності новий Цивільний кодекс України та Господарський кодекс України.

Згідно зі ст. 1079 нового ЦК клієнтом у договорі факторингу може бути фізична або юридична особа, яка є суб’єктом підприємницької діяльності, а фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції.

Тобто

з 1 січня 2004 року юридичні особи, які не мають статусу фінансової установи за Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», втрачають можливість виступати як фактор за договором факторингу.

Голова Комісії
В. Суслов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі