Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник має право укладати угоди відступлення права вимоги

Редакція ПБО
Лист від 02.12.2004 р. № 8439

Єдиноподатник має право укладати угоди відступлення права вимоги

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 02.12.2004 р. № 8439

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист щодо можливості укладення суб’єктами малого підприємництва — платниками єдиного податку угоди відступлення права вимоги дебіторської заборгованості та у межах своєї компетенції повідомляє таке.

Частиною четвертою статті 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727, із змінами та доповненнями, суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком,

не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами.

У свою чергу,

готівковими розрахунками, відповідно до постанови Національного банку України від 19.02.2001 р. № 69 «Про затвердження Інструкції про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України» є платежі готівкою підприємств, підприємців і фізичних осіб між собою за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги) і за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції. А безготівковими розрахунками згідно з постановою Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22 «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» є перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Також статтею 1088 Цивільного кодексу України та статтею 341 Господарського кодексу України передбачена можливість проведення безготівкових розрахунків із застосуванням платіжних доручень, платіжних вимог, вимоги-доручення, векселів, чеків, банківських платіжних карток та інших, передбачених законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту.

Разом з тим Указом встановлена

заборона на здійснення платниками єдиного податку розрахунків шляхом бартерних операцій, які відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, зі змінами та доповненнями, передбачають проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

З огляду на зазначене Держпідприємництва України вважає, що

суб’єкти малого підприємництва — платники єдиного податку мають право укладати угоди відступлення права вимоги дебіторської заборгованості, що виникла за реалізовані товари, надані послуги та виконані роботи, за умови повернення їм частини або всієї суми заборгованості коштів при проведенні розрахунків у готівковій або безготівковій формі.

Перший заступник голови г. Білоус

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі