Теми статей
Обрати теми

Переведення боргу допустиме для єдиноподатника

Редакція ПБО
Лист від 05.11.2004 р. № 20-50-3658

Переведення боргу допустиме для єдиноподатника

Лист Міністерства юстиції України від 05.11.2004 р. № 20-50-3658

 

У Міністерстві юстиції України розглянуто лист <...> та в межах компетенції повідомляється.

При вирішенні поставлених питань необхідно враховувати таке.

Відповідно до частини четвертої статті 1 Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»

суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків грошовими коштами.

Відповідно до статті 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою в результаті, зокрема, передачі ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Кредитор у зобов’язанні може бути замінений також в інших випадках, установлених законом.

Кредитор у зобов’язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

Щодо договору факторингу зазначаємо, що відповідно до статті 1077 Цивільного кодексу України за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження іншій стороні (клієнту) за плату, а клієнт відступає або зобов’язується відступити фактору своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Клієнт може відступити фактору свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов’язання клієнта перед фактором.

Згідно зі статтями 1079 та 1080 цього Кодексу сторонами в договорі факторингу є фактор та клієнт.

Клієнтом у договорі факторингу може бути фізична або юридична особа, яка є суб’єктом підприємницької діяльності.

Фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції.

Договір факторингу є дійсним незалежно від наявності домовленості між клієнтом та боржником про заборону відступлення права грошової вимоги або його обмеження.

Отже, виходячи із загальних положень Цивільного кодексу України (стаття 520)

переведення боргу є не чим іншим, як заміною в зобов’язанні боржника іншою особою з відома кредитора, а не формою розрахунків.

При цьому слід зазначити, що відповідно до статті 1 Цивільного кодексу України до майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

Заступник міністра Л. Єфіменко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі