Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Факторинг не оподатковується ПДВ залежно від характеру об’єкта боргу

Редакція ПБО
Стаття

Факторинг не оподатковується ПДВ залежно від характеру об’єкта боргу

 

Чи має нараховувати ПДВ платник — перший кредитор у разі переуступки ним прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору за договором факторингу?

 

Відповідно до п.п. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями,

за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових операцій), крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Визначення терміна «факторинг» наведено в п. 1.10 ст. 1 Закону № 168/97-ВР, відповідно до якого це — операція з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу першому кредитору.

Як бачимо, з об’єкта оподаткування ПДВ виключено лише ті факторингові операції, в яких об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Отже, у разі якщо у факторингових операціях об’єктом боргу виступатимуть інші об’єкти, то такі операції підлягатимуть обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

Відповідь підготовлено за сприяння:

Юрія Лапшина, заступника директора Департаменту податку на додану вартість ДПА України

Людмили Космічної, заступника директора Департаменту

Алли Кононової, начальника відділу розгляду звернень

Журнал «Вісник податкової служби України», 2007 р., № 12, с. 23

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі