Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Переуступка дебіторської заборгованості розглядається як заключна операція

Редакція ПБО
Стаття

Переуступка дебіторської заборгованості розглядається як заключна операція

  

Чи має право підприємство переуступити дебіторську заборгованість іншому підприємству, i як це відображається у податковому обліку?

 

Відповідно до ст. 1077 Цивільного кодексу за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти у розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт відступає або зобов’язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Підпунктом 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР встановлено, що датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

або дата зарахуваня коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Отже, згідно з п.п. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР першою операцією платника податку — первинного кредитора (продавця) є операція з відвантаження товарів (робіт, послуг), тобто збільшення валового доходу відбувається за датою відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — за датою фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

При передачі документів, які підтверджують право вимоги боргу за відвантажені товари (роботи, послуги) первинним кредитором (продавцем) третій особі, така операція для продавця (первинного кредитора) розглядається як заключна операція (друга подія) згідно із п.п. 11.3.1 п. 11.3 ст. 11 Закону № 334/94-ВР, тобто прирівнюється до операції із зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг).

Що стосується боржника, то в разі погашення ним кредиторської заборгованості така операція розглядається як заключна операція i в податковому обліку не відображається.

Відповідь підготовлено за сприяння:

Наталії Хоцянівської, директора Департаменту податку на прибуток та інших податків i зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентина Завгороднєва, начальника відділу адміністрування податку на прибуток та інших платежів

Журнал «Вісник податкової служби України», 2006 р., № 34, с. 35

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі