Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку пільгового забезпечення сільськогосподарських підприємств, що постраждали унаслідок посухи, насінням під урожай 2008 року

Редакція ПБО
Наказ від 18.06.2007 р. № 421

Про затвердження Порядку пільгового забезпечення сільськогосподарських підприємств, що постраждали унаслідок посухи, насінням під урожай 2008 року

Наказ від 18.06.2007 р. № 421

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 червня 2007 р. за № 746/14013

(витяг)

 

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 року № 794 «Про невідкладні заходи щодо зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2007 року» НАКАЗУЮ:

1.

Затвердити Порядок пільгового забезпечення сільськогосподарських підприємств, що постраждали унаслідок посухи, насінням під урожай 2008 року, що додається.

<...>

Міністр аграрної політики України
Ю. Мельник

 

 

Затверджено наказом Міністерства аграрної політики України від 18.06.2007 р. № 421

Порядок пільгового забезпечення сільськогосподарських підприємств, що постраждали унаслідок посухи, насінням під урожай 2008 року

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
27 червня 2007 р. за № 746/14013

 

1. Загальні положення

Цей Порядок визначає пільгове забезпечення сільськогосподарських підприємств, що постраждали унаслідок посухи, насінням з державного резервного насіннєвого фонду під урожай 2008 року.

2. Порядок відпуску насіння

2.1.

Пільгове забезпечення насінням сільськогосподарських підприємств, які постраждали від посухи 2007 року, здійснюється шляхом надання насіннєвої позички при наявності висновку про знищення або пошкодження посівів внаслідок стихійного лиха Торгово-промислової палати України, за клопотанням Міністерства аграрної політики АР Крим, Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, погодженим з Міністерством аграрної політики України.

2.2.

Відпуск насіння сільськогосподарським підприємствам у позичку здійснюється державним підприємством «Державний резервний насіннєвий фонд України» на підставі договорів поставки за цінами, що встановилися на аграрному ринку внаслідок біржових торгів на продовольче зерно відповідної рослини за спотовими контрактами на момент його відпуску з урахуванням сортової надбавки, податку на додану вартість і рівня рентабельності, але не нижче облікової ціни.

 

3. Порядок розрахунків за отримане насіння

Розрахунок

за насіння, отримане в позичку, проводиться сільськогосподарськими підприємствами з відстрочкою платежу до одного господарського року за умов обов’язкової попередньої оплати не менше 15 % його вартості та застави майна позичальника.

Директор Департаменту ринків рослинництва садівництва, виноградарства та виноробства
О. Демидов



коментар редакції

Державна допомога аграріям, які постраждали від посухи

Наведені вище два накази (№ 417 та № 421) видано Мінагрополітики (перший — спільно з Мінекономіки) на виконання однієї і тієї ж постанови Кабміну від 04.06.2007 р. № 794. Уряд украй стурбований станом посівів сільгоспкультур і вимагає вжиття невідкладних заходів щодо зменшення впливу посухи, а великою мірою — забезпечення продовольчої безпеки країни. Як зазначено в цій постанові, у деяких південних областях склалася надзвичайна ситуація природного характеру. Звідси цілком зрозумілі жорсткі вимоги та мінімальні строки виконання доручень, які роздано Кабміном відповідним Міністерствам та відомствам, і в першу чергу, природно, Мінагрополітики.

Наказом № 417

Мінагрополітики і Мінекономіки, як бачимо, затверджено Порядок визначення фактичних збитків, завданих унаслідок посухи в травні 2007 року, яким установлено механізм визначення розміру таких збитків. Незважаючи на таку гучну назву цього Порядку і наявність у ній багатообіцяючого слова «фактичних», яке легко асоціюється з поняттям усіх зазнаних витрат (не будемо кожного разу уточнювати — від посухи), виявляється, що це не так. Норму кабмінівської постанови № 794 (п. 2), яка говорить про визначення, зверніть увагу, знову ж таки — фактичних збитків, авторами наказу № 417 сприйнято своєрідно, а саме так: розмір збитків визначається лише в частині вартості сортового та гібридного насіння , використаного на посів. Більше того — тільки в частині, що не перевищує нормативних витрат.

Інші матеріальні витрати (про які зазначається в п. 2.30 Методрекомендацій № 132), зокрема ПММ, добрива, засоби захисту рослин тощо, не говорячи вже про витрати на оплату праці, відрахування на соцстрахування, амортизацію, інші операційні витрати, не враховуватимуться у збитки, а, отже, не підлягатимуть компенсації з бюджету.

Але й вартість загиблого сортового і гібридного насіння (навіть при дотриманні обмежувальної умови про нормативну витрату) не буде, на нашу думку, відшкодовано сповна. Річ у тім, що згідно з п. 4 наказу № 417 розмір фактично зазнаних витрат на сортове та гібридне насіння визначається на підставі даних спеціалізованої бухгалтерської форми первинного обліку № 119 «Акт витрат насіння і садивного матеріалу». Загальновідомо, що

в бухгалтерському обліку придбані матеріали (у цьому випадку — сортове та гібридне насіння) прибуткуються без урахування ПДВ. Адже сільгосппідприємство, крім вартості насіння, сплачує постачальнику і суму ПДВ. Загальновідомо і те, що через застосування спецрежиму сільгоспПДВ сума податку не відноситься до складу податкового кредиту в загальній (бюджетній) декларації з ПДВ. Звідси зрозуміло, що 1/6 частину витрат, понесених на придбання використаних на посів сортового та гібридного насіння (що відповідає величині ПДВ), сільгосппідприємству не буде відшкодовано.

Пунктом 3 наказу № 417 установлено, що

розмір збитків визначається різницею між сумою фактично зазнаних сільгосппідприємством станом на 1 червня 2007 року витрат на сортове та гібридне насіння, використане на загиблі внаслідок посухи посіви, та сумою страхового відшкодування сільгосппідприємству за договорами страхування ризиків загибелі (втрати) сільгосппродукції внаслідок посухи. Уточнимо викладене. Мабуть, автори наказу № 417 хотіли сказати, що бюджетне відшкодування підлягає зменшенню на суму страхових виплат. Інакше кажучи, ідеться про величину компенсації, а не про абсолютну величину зазнаних від посухи збитків.

І хоча в наказі № 417 прямо не зазначено строки

подання заявок на визначення комісіями збитків, усе ж таки радимо сільгосппідприємствам не зволікати. Згідно з п. 3 постанови № 794 Кабміну, про який згадується в п. 9 наказу № 417, ідеться про двотижневий строк. Хто має право на бюджетну компенсацію, кому і які документи необхідно подавати, зрозуміло без коментарів.

Щодо іншого наказу Мінагрополітики — № 421

, виданого на виконання п. 15 постанови № 794, зауважимо таке. Пільгове (шляхом надання насіннєвої позички) забезпечення сільгосппідприємств насінням під урожай 2008 року з держрезервного насіннєвого фонду здійснюється за наявності (зверніть увагу!) висновку Торгово-промислової палати України (далі — ТПП) про знищення або пошкодження посівів унаслідок стихійного лиха.

Оскільки і часткова компенсація вартості сортового та гібридного насіння, і надання насіннєвої позички мають спільну причину — надзвичайну ситуацію (посуху), то виникає резонне запитання: навіщо необхідний такий висновок ТПП, якщо

загибель посівів підтверджено актами комісій і у підприємств є другі примірники зведеної відомості про розмір збитків (підписаної членами комісії, керівником та головним бухгалтером підприємства, скріпленої мокрою печаткою і затвердженої головою комісії)?

На нашу думку, наявність висновку ТПП доречна на загиблі, зокрема, такі, що не зійшли через відсутність вологи в ґрунті, посіви

озимих культур під урожай 2008 року, коли потрібно їх пересівання. До такої думки підводить і згадка в наказі № 421, що коментується, про посуху протягом усього 2007 року (а не тільки в травні, про що йдеться в розглянутому вище наказі № 417). На жаль, формулювання п. 2.1 наказу № 421 не дозволяє стверджувати це однозначно. У ньому не уточнено, відносно яких (за строками) посівів потрібний висновок ТПП.

На відміну від наказу № 417, Мінагрополітики в наказі № 421 не забув про ПДВ. Як бачимо,

відпуск насіння здійснюється на підставі договорів поставки за біржовими цінами з урахуванням сортової надбавки, ПДВ і рівня рентабельності, причому не нижче облікової ціни. При цьому, як установлено п. 3 наказу № 421, має бути проведено передоплату не менше 15 % вартості насіння та оформлено заставу майна позичальника (кратність або величину застави не зазначено), а розрахунок за насіння, отримане в позичку, проводиться з відстрочкою платежу до одного господарського року.

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі