Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Самостійно виправляємо помилку з ПДВ після проведення податкової перевірки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Самостійно виправляємо помилку з ПДВ після проведення податкової перевірки

 

На підприємстві було знайдено помилки, пов'язані із завищенням зобов'язань з ПДВ. Проте ці помилки відносяться до періоду, який уже було перевірено працівниками ДПІ. Чи можна коригувати зобов'язання з ПДВ у вже перевіреному періоді?

(м. Сімферополь)

 

Відповідно до

п. 5.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181 і п.п. 4.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 виправити самостійно виявлені помилки в декларації з ПДВ можна двома способами:

1) у декларації за будь-який наступний звітний період, протягом якого знайдено помилки;

2) в уточнюючому розрахунку (УР) за формою, наведеною в додатку 5

до Порядку № 166.

Єдиним

обмеженням виправлення помилки через уточнюючий розрахунок та декларацію з ПДВ є строк давності, що дорівнює 1095 дням.

Разом з тим у

п. 17.2 Закону про ПДВ зазначається про необхідність подання УР або виправлення помилки в поточній декларації до перевірки підприємства контролюючим органом. Проте цей пункт поширюється тільки на випадки заниження податкового зобов'язання, а отже, у цій ситуації застосовуватися не може*.

* У разі виявлення помилки, яка спричинила заниження податкового зобов’язання, фраза «до початку перевірки» не втрачає своєї актуальності, оскільки, найімовірніше, платника перевірятимуть ще не один раз.

Отже, способи виправлення помилок, перелічені в

п. 5.1 Закону № 2181, застосовуються у тому числі і до помилок, виявлених після перевірки податковими органами .

У цьому відношенні інтерес викликає

лист ДПАУ від 25.05.2001 р. № 6901/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2001, № 51, в якому зазначено: якщо у платника було проведено документальну перевірку та за її результатами донараховано або зменшено суму податку, визначену платником до сплати до бюджету або до відшкодування з бюджету, то за ті звітні періоди, за які проведено перевірку, як правило, уточнена декларація подаватися не повинна, оскільки всі помилки має бути виявлено в результаті перевірки. Виняток становить лише випадок, коли перевірку проведено некваліфіковано, помилок не знайдено, а наявність помилок у перевіреному звітному періоді доведено платником документально. У цьому разі щодо осіб, які проводили перевірку, може бути проведено службове розслідування та вжито відповідні заходи впливу, а уточнену декларацію має бути прийнято.

Як бачимо, виправлення подібних помилок цілком можливе, проте буде не зовсім приємним для податкового інспектора, який проводив перевірку на цьому підприємстві.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина Ковенко

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі