Теми статей
Обрати теми

Про коригування доплати за ранг при розрахунку середньої заробітної плати в разі підвищення окладів

Редакція ПБО
Лист від 11.06.2007 р. № 371/13/155-07

Про коригування доплати за ранг при розрахунку середньої заробітної плати в разі підвищення окладів

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 11.06.2007 р. № 371/13/155-07

 

Відділ організації заробітної плати та удосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув звернення <...> та в межах компетенції повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки провадиться відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні
12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Виплати, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, передбачені п. 3 Порядку. Це: основна заробітна плата; доплати і надбавки (у тому числі й за ранг), премії, які мають постійний характер; індексація тощо та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, вимушеного прогулу тощо) і допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

З метою недопущення зниження середньої заробітної плати у зв’язку з підвищенням на підприємстві, в установі, організації тарифних ставок, окладів пунктом 10 Порядку передбачено проведення коригування заробітної плати.

Так, названим вище пунктом визначено, що

у випадку підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами) в розрахунковому періоді і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітну плату, включаючи премії та інші виплати (у тому числі доплату за ранг), що враховуються під час обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригують на коефіцієнт підвищення.

Начальник відділу  Н. Синько



коментар редакції

Мінпраці нагадує: доплату за ранг необхідно коригувати на коефіцієнт підвищення окладів

Нагадаємо, що з 1 травня 2007 року відповідно до постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» від 12.05.2007 р. № 700 підвищено посадові оклади державних службовців.

У зв’язку з травневим підвищенням посадових окладів багатьом бухгалтерам довелося взяти на озброєння вимогу п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, що передбачає проведення коригування заробітної плати та інших виплат, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення посадових окладів.

Оскільки заробітна плата державних службовців складається з декількох складових (посадовий оклад, доплата за ранг, інші доплати й набавки), закономірно виникло запитання: чи необхідно коригувати доплату за ранг при розрахунку відпускних?

Мінпраці на це запитання вкотре відповідає: доплати і надбавки,

у тому числі й доплату за ранг, при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки необхідно відкоригувати на коефіцієнт підвищення окладів .

На необхідність коригування доплати за ранг у складі заробітної плати Мінпраці вже вказувало в листах від 03.08.2005 р. № 18-441-1 і від 02.04.2004 р. № 024-57.

У листі Мінпраці від 02.04.2004 р. № 024-57 також зауважило, що доплату за ранг у складі заробітної плати необхідно коригувати і при обчисленні середньої заробітної плати

для виплати матеріальної допомоги .

Світлана Замазій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі