Теми статей
Обрати теми

Про складання фінансової звітності бюджетними установами

Редакція ПБО
Лист від 16.06.2007 р. № 3.4-04/1519-7139

Про складання фінансової звітності бюджетними установами

Лист Державного казначейства України від 16.06.2007 р.
№ 3.4-04/1519-7139

 

З метою встановлення єдиних вимог до порядку складання у 2007 році місячної та квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів, Державне казначейство України повідомляє.

1. При складанні фінансової звітності «Звіт про виконання загального фонду кошторису установ»

(№ 2д, № 2м ) у графі 5 «Затверджено на відповідний період» у рядку 010 «Видатки — усього» відображається вся сума планових асигнувань загального фонду бюджету на звітний період.

Із загальної суми

планових асигнувань наводяться дані за такими кодами економічної класифікації видатків: 1110 «Оплата праці працівників бюджетних установ», 1120 «Нарахування на заробітну плату», 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали», 1133 «Продукти харчування», 1160 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв», 1171 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм», 1172 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку», 1340 «Поточні трансферти населенню».

Графа 5 «Затверджено на відповідний період»

заповнюється починаючи зі звіту, що складається станом на 01.07.2007 року.

2. Довідка про виконання кошторису

за окремими програмами (додаток 16) складається головними розпорядниками бюджетних коштів, які направляли кошти розпорядникам бюджетних коштів, що підпорядковані іншим головним розпорядникам бюджетних коштів.

3. Розпорядники бюджетних коштів для відображення у фінансовій звітності операцій

за загальнодержавними видатками, бюджетні призначення за якими встановлені Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», складають і подають до органів Державного казначейства України «Звіт про виконання загального фонду кошторису установи» (№ 2д) та/або «Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду» (№ 4-3д). Головні розпорядники бюджетних коштів у зведені фінансові звіти включають такі звіти у загальновстановленому порядку.

4.

Розрахунки з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що виникли протягом року, розпорядниками бюджетних коштів у місячній та квартальній фінансовій звітності у 2007 році відображаються у «Звіті про заборгованість бюджетних установ» (№ 7д, № 7м).

Розрахунки за коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що

не відносяться до виконання кошторису , лише у річній фінансовій звітності відображаються у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ».

Розрахунки з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за отримані

путівки відображаються у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ».

5. Повернення заблокованих коштів кредиторам

АК АПБ «Україна» провадиться у порядку черговості, встановленому Законом України «Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб – вкладників та інших кредиторів Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна».

Розпорядниками бюджетних коштів відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у вигляді вимог до ліквідаційної комісії повинні бути оформлені операції, які не проведені через заблокування рахунків в АК АКБ «Україна».

У разі, якщо розпорядники бюджетних коштів зазначені операції обліковують на субрахунках рахунку 31 «Рахунки в банках», необхідно здійснити бухгалтерське проведення

за дебетом субрахунку 364 «Розрахунки з іншими дебіторами» та кредитом відповідних субрахунків обліку («Поточні рахунки на видатки установи», «Поточні рахунки для переведення підвідомчим установам», «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги», «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень», «Поточні рахунки для обліку депозитних сум», «Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду», «Поточні рахунки в іноземній валюті», «Інші поточні рахунки»).

Суми вимог за коштами, що визнані ліквідаційною комісією, а саме:

— кошти загального і спеціального фонду кошторису, що перераховувались суб’єктам господарювання як попередня оплата за товари, роботи, послуги, які не були поставлені (надані); як оплата за отримані товари (роботи, послуги) (кошти з рахунків бюджетних установ списані, проте до постачальника не надійшли); як погашення кредиторської заборгованості за отримані товари (роботи, послуги), підлягають відображенню в бухгалтерському обліку розпорядників бюджетних коштів

як дебіторська заборгованість ліквідаційної комісії у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

податки та платежі, які списані з рахунків, але не перераховані відділеннями банку АК АПБ «Україна» та не включені у звіт про виконання бюджетів як отримані доходи бюджетів, підлягають відображенню в бухгалтерському обліку розпорядників бюджетних коштів як дебіторська заборгованість ліквідаційної комісії у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

залишки коштів загального і спеціального фондів бюджету (крім власних надходжень), що залишились на рахунках на момент їх заблокування, підлягають відображенню в бухгалтерському обліку розпорядників бюджетних коштів як дебіторська заборгованість ліквідаційної комісії у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ»;

залишки коштів спеціального фонду бюджету (в частині власних надходжень), що залишились на рахунках на момент їх заблокування, підлягають відображенню в бухгалтерському обліку розпорядників бюджетних коштів як дебіторська заборгованість ліквідаційної комісії у формі № 7 «Звіт про заборгованість бюджетних установ» у рядку 010 «Доходи».

У формі № 1 «Баланс» суми вимог за коштами, розрахунками, іншими операціями, які заблоковані на рахунках в АК АКБ «Україна», повинні відображатися у рядку «Розрахунки за іншими операціями» та у рядку «Результат виконання кошторису за загальним фондом» або «Результат виконання кошторису за спеціальним фондом».

Заступник голови О. Чечуліна



коментар редакції

Особливості складання фінансової звітності: роз’яснює Держказначейство

Листом, що коментується, Держказначейство роз’яснило порядок складання деяких форм фінансової звітності з урахуванням унесених до них змін.

Перш за все звертаємо увагу, що Звіт про виконання загального фонду кошторису установ (

форма № 2д, 2м) доповнено новою графою 5 «Затверджено на відповідний період», де в підсумковому рядку 010 «Видатки — усього» необхідно відображати всю суму планових асигнувань загального фонду бюджету на звітний період. Причому ця сума розшифровується не за всіма КЕКВ, а лише за 1110, 1120, 1132, 1133, 1160, 1171, 1172 і 1340.

Нова графа 5 заповнюється починаючи із звіту станом на 01.07.2007 р.

Більше половини змісту листа присвячено відображенню у звітності стану розрахунків щодо заборгованості АК АПБ «Україна».

Так, якщо у розпорядників бюджетних коштів на рахунках у цьому банку залишилися

заблоковані кошти і в обліку вони значаться на субрахунках рахунка 31 «Рахунки в банках», то залишки цих рахунків необхідно перевести в обліку до складу дебіторської заборгованості. Зробити це необхідно бухгалтерською проводкою по дебету субрахунку 364 «Розрахунки з іншими дебіторами» та кредиту відповідних субрахунків рахунка 31.

Усю заборгованість банку, визнану ліквідаційною комісією, що значиться в бухгалтерському обліку як

дебіторська заборгованість ліквідаційної комісії , має бути відображено в Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, що не відображаються у формі № 7д, 7м.

Однак залишки коштів спецфонду в частині власних надходжень

, що залишилися на рахунках у момент їх заблокування, потрібно відображати у формі № 7 «Звіт про заборгованість бюджетних установ» у рядку 010 «Доходи» як дебіторську заборгованість ліквідаційної комісії.

Світлана Замазій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі