Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Суми, що нараховано на дивіденди платником єдиного податку та спрямовано як частину податку до Пенсійного фонду, зараховуються в рахунок сплати страхових внесків

Редакція ПБО
Стаття

Суми, що нараховано на дивіденди платником єдиного податку та спрямовано як частину податку до Пенсійного фонду, зараховуються в рахунок сплати страхових внесків

 

Підприємство — платник єдиного податку згідно з поданим Розрахунком сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою визначає загальну суму свого податкового зобов’язання (у тому числі внески, нараховані на суму дивідендів) і цю суму сплачує на рахунок органу Державного казначейства, який, у свою чергу, здійснює розподіл цієї суми, у результаті якого певна її частина (42 %) зараховується на рахунки Пенсійного фонду України. Механізм заліку цієї зарахованої суми в рахунок сплати страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування встановлено в листі ПФУ від 19.03.2004 р. № 2645/04.

Чи зараховується в рахунок сплати підприємством страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування вся така зарахована сума, що належить Пенсійному фонду України і надійшла з рахунків Державного казначейства як частка (42 %) від загального платежу підприємства, або в цілях зазначеного заліку зарахована сума розподіляється на частини, відповідні сумам (згідно з Розрахунком) власне єдиного податку та внесків, нарахованих на суму дивідендів?

 

Частина сум єдиного податку, що перераховується органами Державного казначейства України на рахунки органів Пенсійного фонду, зараховується в рахунок сплати страхових внесків, нарахованих страхувальником у встановлених законодавством розмірах на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Зарахування здійснюється на підставі платіжного документа, який підтверджує сплату єдиного податку ( завірені органом Пенсійного фонду копії платіжного доручення, квитанції (другий примірник прибуткового документа) або іншого документа, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі), поданого платником одночасно з поданням до органів Пенсійного фонду щомісячного розрахунку суми страхових внесків, та даних органів Державного казначейства України про перерахування до бюджету Пенсійного фонду частини сум єдиного податку.

Частина сум єдиного податку зараховується як сплачені страхові внески за найманих працівників за відповідні звітні періоди.

Ураховуючи положення пункту 7.8 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з яким

внесок на суму дивідендів є складовою частиною єдиного податку та особливості обліку коштів, що надходять до бюджету Фонду від платників єдиного податку, згаданий внесок зараховується як сплачені страхові внески за найманих працівників платника єдиного податку. Підставою для урахування цих коштів є платіжний документ, що підтверджує їх сплату на рахунки органів Держказначейства.

Якщо частина єдиного податку

(з урахуванням внесків нарахованих на суму дивідендів), що спрямована до бюджету Пенсійного фонду за звітний місяць, перевищує суму нарахованих до сплати страхових внесків за відповідний звітний місяць, то зазначена сума зараховується в рахунок сплати страхових внесків за наступні звітні періоди або повертається страхувальникам.

Людмила Щипка, заступник директора департаменту надходження доходів — начальник відділу методології забезпечення платежів Пенсійного фонду України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі